Ma van a leghosszabb éjszaka

Életmód - szerző: HH

Ma, a legrövidebb nappallal és a leghosszabb az éjszakával vette kezdetét a csillagászati tél. A Nap 7 óra 27 perckor kelt és 15 óra 56 perckor megy le, de innentől – ahogy mondani szokás – már csak kifele megyünk a télből.

 

 

A nyári napforduló alkalmával a nappal, a téli napforduló alkalmával pedig az éjszaka a leghosszabb. A téli napforduló az a pillanat – a nyárival ellentétben – amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ez négyévente egy napot csúszik, és mint idén is, nem 21-ére hanem 22-ére esik.

 

A téli napfordulóhoz számos kultúrában kapcsolódik népi szokás vagy ünnepség. A zsidók a Hanukával emlékeznek a Makkabeusok szíriai görögök felett aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára. Az ókori rómaiak a Saturnalia ünnepét Szaturnusz isten tiszteletére az őszi vetés befejezésekor tartották, de ide tartozik a karácsony is, melyet valószínűleg Mithrász kultuszából és több pogány ünnepből vett át a keresztény vallás.