Csak akkor teszi biztonságosabbá az E-On az iskolánál álló, forró olajjal teli trafót, ha valaki fizet

Helyi - szerző: HH

Már az önkormányzat és a tankerület is felszólította az E.On-t, hogy építse át azt a transzformátort az iskola sarkánál, melyre a közelmúltban egy gyerek is felmászott. A kérés hiábavaló volt, a szolgáltató pénzt akar az átépítésért is.

 

 

Megkerestük a szolgáltatót és a transzformátor üzemeltetőjét, hogy megtudjuk, terveznek-e tenni valamit az 1992 óta működő állomással, valamint arra voltunk kíváncsiak, hogy az ugyanilyen berendezés az üdülőtelep félreeső szegletében milyen előbbre való érdek nyomán lett a földbe süllyesztve.

 

Hiába kérte korábban az önkormányzat és a tankerület is, hogy építsék át a transzformátort, az E.On csak akkor hajlandó biztonságosabbá tenni a harkányi iskola környékét, ha azt valaki kifizeti. Ennek költségét 10 millió forintban határozták meg. Ez az összeg egyébként nagyságrendekkel kevesebb, mint az, aminek keretében térségünkben is a madarak számára teszik biztonságosabbá a szántóföldeken álló oszlopokat.

 

Az üdülőtelep sarkánál lévő hasonló állomást nem részletezett műszaki megfontolásból építették át, arra viszont kitértek, hogy az iskolánál 32 éve álló transzformátorban lévő olaj legfeljebb alig 40-50 fokos, ami üzemszerűen működve nem szokott szétfröccsenni.