Magyarország még nem foglalkozhat komolyan az eurócsatlakozással

Gazdaság - szerző: GR

 

(fotó: Miniszterelnökség/Árvai Károly)

Magyarországnak egészen addig nem szabad komolyan foglalkoznia az eurócsatlakozással, amíg általános fejlettségi szintje nem éri el az eurózóna fejlettségének 90 százalékát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a kémesi kihelyezett kormányülés utáni sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva.

Ha elérte ezt a szintet az ország, akkor lehet majd komolyan beszélni bármilyen következő lépésről. Egészen addig azonban Magyarországnak a saját gazdasága megerősítésével kell foglalkoznia – hangsúlyozta a kormányfő, megjegyezve, hogy szerinte korábban elhibázták az Európai Unió bővítésének gazdaságpolitikáját.

“Magyarország tudatában van annak, hogy Európában élünk, az európai piacnak vagyunk a részei. Ugyan van saját valutánk, meg van saját nemzetgazdaságunk, de nem tudjuk magunkat függetleníteni attól, ami körülöttünk történik. Az európai gazdaságot pedig ma tekintélyes részben spekulánsok uralják (…), ez alól a veszély alól Magyarország sem tudja magát kivonni” – mondta Orbán Viktor, felidézve, hogy a napokban is spekuláció volt a forinttal szemben, de azt rövid időn belül sikerült kezelni.

A kormány úgy készül fel a spekulációkra, hogy stabil gazdaságot és stabil pénzpolitikát működtet, hogy a kilengésekkor “hamar vissza is tudjuk billenteni a dolgokat” – közölte a miniszterelnök.

(forrás: MTI)