Magyarországon járt Erdogan

Belföldi hírek - szerző: HH

Magyarországra látogatott Recep Tayyip Erdogan török elnök. A találkozón tíz megállapodást írtak alá, és a két ország vezetője kölcsönösen méltatta egymást illetve országaik közötti kapcsolatot.

 

Üdvözölte, hogy Magyarország továbbra is támogatja Törökország EU-csatlakozását és kiálltak mellette a szíriai offenzíva kérdésében is, noha azt az unió nemrég elítélte. Mint fogalmazott, nagyon jók a magyar-török kapcsolatok, és a jövőben is ilyen jó együttműködésre van szükség.

 

A diktátor azt állította: négymillió menekült van Törökországban, akiktől ők védik meg Európát. Kiemelte, hogy nem kapták meg azt az összeget, amelyet az EU ígért a menekültek ellátására. Ismét fenyegetőzött, miszerint ha nem kapják meg a pénzt, nem kérdés, az embertömeg milyen irányba indul meg, ha a kapuk kinyílnak.

 

A török vezető kitért arra is, hogy a két ország 6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat határoztak meg célként. Erdogan 2013-ban és 2018-ban is volt Magyarországon, akkor 5 milliárd eurós forgalmat tűztek ki célul, de csak 3,1 milliárdot sikerült elérni.

 

A török elnök nem csak az EU-nak, hanem az USA-nak is üzent Magyarországról: Trumppal való közelgő találkozójára mutatva hosszan elemezte, milyen rakétákat fognak vásárolni.

 

Orbán Viktor a találkozóról úgy nyilatkozott: a magyar külpolitikai gondolkodás abból indul ki, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt. Felelevenítette, hogy a napokban megtörtént a magyar gazdaságtörténet legnagyobb Magyarországon kívüli tőkebefektetése, a Mol ugyanis nagy értékű üzletrészt vásárolt egy azeri gázmezőben és az ahhoz kapcsolódó, Törökországig futó csővezetékben. Megjegyezte, az ügylethez még szükséges a török versenyhivatal jóváhagyása.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nem ítélte el Törökországot észak-szíriai offenzívája miatt, Orbán Viktor egyrészt azt mondta: Magyarország mindig meg fogja adni a tiszteletet Törökországnak, és ha Magyarországon valaki nem adja meg ezt a tiszteletet Törökországnak, neki az a dolga, hogy miniszterelnökként elnézést kérjen esetleg Törökországtól. Mi nem törődünk abba bele, hogy gúnyolódni lehessen egy másik ország vezetőjén, egy másik országon – fogalmazott.

 

Leszögezte: Magyarország nem akarja, hogy déli határainál kelljen feltartóztatni több százezer embert, ezért támogatni kell Törökországnak azokat a törekvéseit, hogy biztonsági zónákat hozzon létre a szomszédságában, és oda visszatelepítse a migránsokat.

 

A magyar és a török fél több megállapodást írt alá: levéltári együttműködési megállapodást, postai együttműködési szándéknyilatkozatot, családügyi együttműködési szándéknyilatkozatot, oktatási, valamint kulturális megállapodást, közúti fuvarozási megállapodást, szándéknyilatkozatot a Stipendium Hungaricum program keretében történő együttműködésről, űrkutatási együttműködési szándéknyilatkozatot és egy diplomáciai együttműködési szándéknyilatkozatot. Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan egy politikai nyilatkozatot is aláírt.