Május 31-ig költhetünk el 4,5 milliárdot

Gazdaság - szerző: KT

Május 31-ig lehet elkölteni a SZÉP kártyáinkra 2012-ben feltöltött összegeket, ami mintegy 4,5 milliárd forintot jelent összesen. Erre Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára hívta fel a figyelmet, aki hangsúlyozta: a hoteleknek is érdeke, hogy vendégeik a Széchenyi pihenőkártyával fizessenek.  

 

Kovács István az MTI-nek elmondta: 2013-ban 900 ezer SZÉP-kártya tulajdonos több mint 50 milliárd forintot költött, ami vitathatatlanul sokat lendített a tavaly rekord évet záró belföldi turizmuson.  A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban a belföldi szállásdíj bevételeknek átlagosan a negyede érkezett SZÉP-kártyákról, de vidéken és a kiemelt vidéki településeken ez 30-70 százalék között mozgott.

 

Ott, ahol nagyobb a külföldi vendégek forgalma – például Hévízen – láthatóan kisebb, 30 százalék körüli a SZÉP-kártyával való fizetés, míg a hazai turisták által inkább látogatott térségekben, például Gyulán, Hajdúszoboszlón, Harkányban akár 60 százalék is volt a SZÉP-kártyával való fizetés bizonyos időszakokban – idézte fel.

 

Kovács István hangsúlyozta: a hoteleknek érdeke, hogy vendégeik Széchenyi pihenőkártyáikkal fizessenek, mert az üdülési csekk 6 százalékos jutalékával szemben a SZÉP-kártyának csupán 1 százalék a jutaléka. Hozzátette, a különböző szálláshelyek és szolgáltatók sokféle akcióval próbálják kikapcsolódásra, pihenésre ösztönözni azokat a kártyatulajdonosokat, akiknek már csak május végéig van lehetősége elkölteni a kapott összeget, különben az visszakerül a munkáltatóhoz.