Május 5. – kézhigiénés világnap

Életmód - szerző: |X|

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a jelenlegi koronavírus megbetegedések terjedésének és megelőzésének leghatékonyabb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

 

Az emberek millióit érintő járvány során a Google címlapjára került az anyák megmentőjének is nevezett Semmelweis Ignác (1818-1865), aki a világon elsőként mutatott rá a kézmosás fontosságára.

 

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy feltételezését, – mely szerint a kórházakban az orvosok a kézmosás elmulasztásával maguk okozzák a fertőzéseket, és az emiatti halálozásokat, – kollégái nem ismerték el. Ő azonban kitartott véleménye mellett, munkahelyén a pesti I. számú szülészeten bevezette az orvosok, orvostanhallgatók, nővérek számára az osztályra történő belépés előtt a klóros, vizsgálat előtt pedig a negyed óráig tartó, klórmésszel történő, körömkefés, könyékig való kézmosás folyamatát. Ragaszkodott a kórtermek rendszeres takarításához, szellőztetéséhez, a gyakori ágyhuzatcseréhez. Ennek hatására sikerült az intézményben jelentősen visszaszorítani a halandóságot.

 

Intézkedései rendkívül népszerűtlenek voltak, azonban a meg nem értettség és az önvád próbára tették idegrendszerét. Sajnálatos módon környezete elfordult tőle, így csak halálát követően – miután Pasteur felfedezte a baktériumokat – adatott meg, hogy elismerjék munkásságát. 1969 óta a budapesti orvostudományi egyetem névadója.

 

Egészségfejlesztési Iroda

Siklósi Kórház