Májusban az egészségmegőrzés kerül a fókuszba

Helyi - szerző: HH

Két kiemelt eseményével is elsősorban az egészségmegőrzésre fókuszál májusban Harkány. A város első alkalommal ad otthont a gyógyító víz ünnepének, a ThermalFestnek, közvetlenül utána pedig a Gyermekáldás Hetének programsorozata várja az érdeklődőket.

 

 

Május 19. és 22. között először lesz ThermalFest Harkányban, melyet hagyományteremtő céllal rendeznek meg. A régóta tervezett kulturális eseményt a harkányi intézmények – a Harkányi Turisztikai Egyesület és a művelődési ház főszervezése mellett – a gyógyító víz ünnepekként hozták létre.

 

Bár a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő adja az események nagy részét, városszerte várják majd kísérőprogramok az érdeklődőket. A négynapos fesztivál nyitónapján Ördög Nóra tart előadást a meddőségről és az anyaságról, emellett pedig kiállítások, színdarabok, gyermekprogramok és sportlehetőségek – mint például jóga és víz alatti torna – alkotják a ThermalFest programját. Számos koncert is lesz a gyógyfürdő területén, ahol a magyar zenei élet olyan népszerű előadói lépnek többek között színpadra, mint Mága Zoltán, Janicsák Veca, Vásáry André vagy a Vivat Bacchus.

 

Közvetlenül ezután, május 23. és 29. között zajlik a Gyermekáldás Hete, amely Kiss-Kálmán Éva harkányi önkormányzati képviselő kezdeményezésére tavaly kelt életre. Köztudott és igazolt tény, hogy a harkányi gyógyvíz a mozgásszervi és bőrgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, de emellett a nőgyógyászati problémák ellen is alkalmazzák, és kiegészítő kezelésként a természetes úton való teherbe esést is elősegítheti. A város vezetése által is támogatott, részben önkormányzati és állami forrásból megvalósuló programsorozat erre szeretné felhívni a figyelmet.

 

Az előadások és a kísérőprogramok is a természetes úton történő fogantatás, a meddőségi kezelés és a gyermekvállalás témájára fókuszálnak. Szó esik a termékenység és a stressz kapcsolatáról, készítenek majd gyermekáldást elősegítő ételeket, ki lehet próbálni a képmeditációt, továbbá koncertek, csoportfoglalkozás és kiállítás is lesz. A szervezők azt a szakmai hátteret is szeretnék bemutatni, amit a Zsigmond Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház – amely nagy szerepet vállal a Gyermekáldás Hetének lebonyolításában – külön a meddőségi problémákra szakosodott nőgyógyászati osztálya képvisel.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.