Májusban is csökkentek a fogyasztói árak

Gazdaság - szerző: GR

Májusban az áprilisival megegyezően, 0,1 százalékkal csökkentek Magyarországon a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest, míg áprilishoz viszonyítva 0,2 százalékkal mérséklődtek az árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.  

 

Ezzel sorozatban második alkalommal csökkentek az árak éves összevetésben, míg az előző hónaphoz hasonlítva az idén először mérséklődtek májusban a fogyasztói árak.

 

Az adat meggyezik az elemzői várakozásokkal.

 

Az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője kiemelte: a vezetékes gáz áprilisi 6,5 százalékos árcsökkenése immár teljes egészében megjelent az adatokban, és 0,2 százalékponttal csökkentette az inflációt, de az élelmiszereknél is folytatódott az éves összevetésű csökkenés. Főként az idényáras élelmiszerek, valamint a liszt, és a cukor éves árindexe mérséklődött – fűzte hozzá.

 

 

A szakértő szerint, bár éves összehasonlításban második hónapja csökkenek a fogyasztói árak, ez még nem nevezhető deflációnak, mivel a csökkenés kismértékű, és nem a termékek széles körét érinti, ráadásul deflációról hosszabb időtartamú árcsökkenés esetén szokás beszélni.

 

A maginfláció a szezonálisan kiigazított adatok szerint 0,3 százalékkal nőtt májusban áprilishoz képest, míg az előző év azonos időszakával összevetve 2,5 százalékkal emelkedett az áprilisi 2,4 százalék után. A nyugdíjas fogyasztói kosárba sorolt termékek ára az előző hónaphoz képest 0,2, tavaly májushoz képest pedig 0,8 százalékkal csökkent.

 

Élelmiszerárak és energiarák csökkennek, a ruházati cikkek és a dohányárú, szeszes-ital ára nő  

 

Áprilishoz viszonyítva egy hónap alatt az élelmiszerekért átlagosan 0,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a csokoládé, kakaó 4,3 százalékkal, a liszt 2,7 százalékkal, a cukor 1 százalékkal, az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 0,7 százalékkal drágultak. Csökkent a tej (1,5 százalék) és a tojás (0,9 százalék) ára.

 

A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak egy hónap alatt, 0,7 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,2 százalékkal, a szolgáltatások díjai 0,1 százalékkal nőttek. A háztartási energia ára átlagosan 2,5 százalékkal csökkent, ezen belül a vezetékes gáz 6,5 százalékos árcsökkentése teljes egészében megjelent az árindexben. A gáz ára áprilisban 0,3, májusban 5,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző hónapban és tavaly májushoz képest 16,9 százalékkal csökkent.

 

A tartós fogyasztási cikkekért 0,3, az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) átlagosan 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 0,6 százalékkal csökkent egyedül májusban.

 

Éves összevetésben is hasonló tendencia

 

Éves összevetésben az élelmiszerárak 0,8 százalékkal csökkentek. Ezen belül csökkent a liszt (17,7 százalék), a cukor (15,2 százalék), az étolaj (14,2 százalék), az idényáras élelmiszerek (10,6 százalék), valamint a tojás (4,6 százalék) ára. Drágult viszont a tej (8,0 százalék) és a sajt (9,5 százalék), valamint 19,2 százalékkal nőtt a dohányáruk ára, míg a szeszes italok 1,9 százalékkal olcsóbbak lettek. A szolgáltatások díjai 1,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül azonban a víz- és a csatorna díja átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent, a postai szolgáltatások 5,8 százalékkal drágultak.

 

Az egyéb cikkek körébe tartozó termékek ára 0,8 százalékkal nőtt, ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,9 százalékkal emelkedett, az újságok folyóiratok 4,8 százalékkal, a gyógyszerek 1,3 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkekért 1,0, a tartós fogyasztási cikkekért 0,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint tavaly májusban.

 

A háztartási energia ára a legnagyobb mértékben, 12,5 százalékkal csökkent. Ezen belül a vezetékes gáz díjának 16,9 százalékos csökkenése mellett a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013 májusához viszonyítva.

 

Európai Uniós összevetésben drágulás a jellemző

 

Az Európai Unió 28 tagországában 2014 áprilisában a fogyasztói árak – a harmonizált előzetes adatok szerint – átlagosan 0,8 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013. áprilisban. Görögországban és Bulgáriában csökkentek leginkább az árak (1,6 és 1,3 százalékkal), míg a legnagyobb drágulás (1,6 százalék) Romániában és Ausztriában, valamint Finnországban (1,3 százalék) következett be áprilisban.

 

HH / MTI