Már Bécsben jár a majomhimlő

Nagyvilág - szerző: HH

Új betegség terjedésére kezd figyelni a világ. A nem kifejezetten halálos majomhimlő miatt már Bécsben is kórházba szállítottak egy férfit.

 

Az influenzaszerű megbetegedés jellemző tünete a kiütés. Évente azonosítanak egy-egy megbetegedést, legutóbb két hete az Egyesült Királyságban mutatták ki a ritka betegséget egy férfinél, aki Nigériában járt. Az elmúlt napokban Európa több országában – így Belgiumban, Svájcban, Spanyolországban és Hollandiában is – nyilvántartásba vettek majomhimlővel fertőzött személyeket.

 

Nincs kifejezetten a betegség legyőzésére készített vakcina, kutatók szerint a fekete himlő elleni oltás azonban hatásos lehet ellene. Ennek valószínűségét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 85 százalék körülire becsüli a súlyos megbetegedés megakadályozása tekintetében.

 

A majomhimlőt 1958-ban fedezték fel az afrikai majmoknál, az első ismert emberi megbetegedés 1970-ben volt Kongóban. A fertőzést főként az afrikai vadon élő állatok terjesztik, eddigi ismeretek szerint az emberek csak ritka esetben adják át egymásnak a vírust.