5. Ördögkatlan Fesztivál

Helyi - szerző: GR

Augusztus 1-én, szerdán újra indulnak a fesztiválbuszok, kezdődik az Ördögkatlan Fesztivál! Nagyharsányban, Kisharsányban és Palkonyán már minden és mindenki készen áll, a szervezők immár ötödik alkalommal várnak mindenkit, aki legalább egy hétre szeretné elfelejteni a szürke hétköznapokat. Hogy mivel is indul a fesztivál? Lássuk a kínálatot!

A fesztivált hagyományszerűen a nagyharsányi focipályán a Quimby nyitja és a Kiscsillag zárja. A kettő között olyan fellépőkkel találkozhatnak a felszabadultan bulizni vágyók, mint Franciaországból a fúziós rézbanda, a Wombo Orchestra, a Gran Kino, (akik vetítéssel egybekötött koncertet adnak, melynek témája az 1989-es év), és a Les Touffes Krétiennes, akik a Besh o droMmal közösen tartanak egy fergeteges 10. születésnapi koncertet. Olaszországból érkezik a folk-rock banda, a La Tresca, a hazai pályáról Péterfy Bori, a Specko Jedno és a Kistehén Melankólikusok jelzik a zenei paletta sokszínűségét, és nem feledkezhetünk meg a Katlanba különleges meglepetésekkel készülő pécsi kötődésű zenekarokról: a Punnany Massifról, a Psycho Mutantsról és természetesen a 30y-ról sem!

A komolyzene kedvelői bizonyára örömüket lelik majd a kisharsányi templom a fesztivál ideje alatt felavatott orgonájában, hiszen számos koncert kötődik majd hozzá. De Dinyés Dániel és négy operaénekes segítségével Mozart néhány híres művének tájait is bebarangolhatjuk a Mozart-operakalauzzal. A klasszikus zene iránt érdeklődők találkozhatnak többek között a Dolce hegedűegyüttessel, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal vagy Ágoston Béla és Mizsei Zoltán csudás dudáival.

Persze a jazz-rajongók, a világ- és népzenét kedvelők is találhatnak finomságokat, amik megörvendeztetik őket: Dresch Mihály Palkonyán tart lemezbemutatót, Sárik Péter és Berki Tamás, valamint Juhász Gábor és Gyémánt Bálint a Vylyan Terasz festői környezetében koncertezik, a Kovács Udvarházban pedig a Geröly Jazzműhely zz.zajong. Itt lesznek a Romungro fiúk, Kanizsa csillagai, Ferenczi György, Lajkó Félix és a Rendhagyó Prímástalálkozónak is helyt ad a fesztivál.

A tornatermekben, faluházakban az idei színházi évad kiemelkedő alkotásai várják a nézőket, lehet kőszínház vagy független, lényeg a minőség: itt lesz az őszinte és húsbavágó kérdéseket felvető East Balkán a Bárkáról, Albert Camus A pestisének számtalan sorsát Hegedűs D. Géza jeleníti meg egy személyben – megannyi arccal. A Szoborparkban a Caligula helytartóját, a palkonyai faluházban a Vakságot láthatják – akik eljönnek, pontosan tudják, miért. A függetlenek, kisebb társulatok, csoportosulások mellett a jövő nemzedéke is felbukkan: Szentesről, Kaposvárról, Pécsről, Pestről gimnazisták és egyetemisták, színisek és bölcsészek gyűlnek össze most egy helyen: a Katlanban. A fesztivál a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen egy saját produkciót is létrehoz, méghozzá egy ősbemutatót: Petőfi vígeposzához, A helység kalapácsához Ferenczi György írt népi bluest, és Szabó Máté rendezi bele egy buszba Fejenagyot és a Kocsmárosnét.

Hagit Yakira tánc workshopot tart kicsiknek és nagyoknak, míg a Mediawave-esek elfoglalják Kisharsányt, hogy filmes és fotós táboruk résztvevőinek témákat találjanak, esténként pedig a tábortűznél a slam poetry rapper-költői ropogtatják a rímeket. A Kády-műhely gyerekeknek tart képzőművészeti és filmes foglalkozásokat, Karádi Marika néni pedig hímzést tanít. De lesz főzőverseny is: édes és sós, lehet kóstolni és nevezni is.

A piciket és kicsiket, no meg a játékkedvüket és kíváncsiságukat megőrző nagyobbakat pedig Halász Judit, a Bóbita Bábszínház, a Hepp Trupp, Korpás Éva, a Kolompos együttes, Vackáék és a MárkusZínház várja! Hogy mi is az a Gyerekkuckó és a Tappancsműhely, pláne a Mesekotyvasztó? Ez csakis a helyszínen derülhet ki! Ahogy az is, melyik a legfinomabb villányi bor a délutáni hűsben és melyik illik az esti pezsgéshez.

Az ezernyi programról bővebben a fesztivál honlapján, az ordogkatlan.hu honlapon olvashatnak. Ugyanitt iratkozhatnak fel a heti hírlevélre is. A facebookon friss hírek és képek, érdekességek és praktikus információk találhatók – napi rendszerességgel frissítve.

Idén a Harkányi Fürdő is hűsítő csemegével kedveskedik a Katlanlakóknak!
A karszalaggal rendelkező fesztiválozók 30%-os kedvezménnyel csobbanhatnak a  Harkányi Fürdőben!!
Felnőttek számára: 1000 Ft
Gyerekek, diákok, nyugdíjasok számára: 700 Ft
www.harkanyfurdo.hu

Ingyenes buszok a Fürdőbe, augusztus 1-5-ig, naponta ( 29 és 15 fős buszokkal):
· Nagyharsány – Kisharsány – Harkány 11.00, 12.00, 13.00 órakor indul a nagyharsányi Iskola elől.
· Harkány – Kisharsány – Nagyharsány 16.00, 17.00, 18.00 órakor indul a harkányi Gyógyfürdő főbejárata elől.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.