Maradhat, vagy fiatalabb kerül a helyére – megnéztük, hogy vizsgálják a harkányi fákat

Életmód - szerző: HH

Folyamatos a harkányi fák állapotának felmérése, a veszélyes egyedek kiszűrése – tájékoztatta az Új Harkányi Híreket Marosi Melles András.

 

Fakopp - vizsgálják a fákat Harkányban

 

Az idei ősszel jegyzői engedéllyel 45 fa kerül kivágásra városszerte – ismertette a Városgazdálkodási Zrt. vezetője hozzátéve, a legtöbb veszélyes, korhadt egyed azok az ezüst juharok, melyek 15 éves élettartamukat gyakran többszörösen meghaladva rendszeresen hullajtják nagyméretű, száraz ágaikat.

 

Kiemelte: a kivágásra kerülő 45 fa törzse is el lesz távolítva, helyükre pedig 210 csemetét és földlabdás kisfát ültetnek.

 

 

Így vizsgálják a fákat

 

A város fái rendszeres felmérésnek vannak alávetve. Az évről-évre elvégzett vizsgálat alapja, hogy az egyedek meghatározott keresztmetszetein érzékelőket helyeznek el, melyek pontosan kirajzolják a törzs belsejének szerkezetét.

 

Fakopp - vizsgálják a fákat Harkányban

 

Egy-egy fa esetében több keresztmetszetet is megvizsgálnak a hang terjedési sebességén alapuló méréseket végző műszerrel, mely számítógépes szoftvere – további kalibrációk és a lombkorona felmérése mellett – olyan jellemzőire is fényt derít az adatok összegzésével, mint a várható legerősebb szélterhelés, amit az az adott terepviszonyok között különböző irányokból kibír.

 

Ezek alapján ítélnek az erdészeti szakemberek kivágásra vagy meghatározott időn belül ismételt felülvizsgálatra minden egyes harkányi fát, ami közterületen személy- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztet.

 

A Városgazdálkodás a felülvizsgálati rendszer bevezetésével korábban vállalást tett arra, hogy minden kivágni kényszerült fát többszörösen pótol az adott terület mellett a város más pontjain is. Ezek a fák már az éghajlatra és a talajviszonyokra való tekintettel kerülnek elültetésre azt a célt szem előtt tartva, hogy a lehető leghosszabb ideig zöldítsék környezetünket, árnyékot és friss levegőt biztosítva.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.