Márton Béla: felelős a város és a fürdő gazdálkodása

Helyi - szerző: BB

Márton Béla képviselő év végi beszélgetésünkkor kiemelte: a parkolóiroda, a város és a fürdő is felelős gazdálkodást folytat. Ennek eredménye, hogy nem kellett felvennünk forgóeszköz-hitelt, míg ilyen felvételére korábban számos alkalommal volt példa. Mindez azt eredményezte, hogy béremelést is tudtak adni a dolgozóknak, és tervben van a lakossági parkolódíjak könnyítése is.

 

Melyek azok a döntések, amiket sikeresnek, a város szempontjából előremutatónak ítél?

 

Ebben az évben nagyon sok fontos döntést kellett meghoznia a képviselő-testületnek. A fürdő kettes épületének felújítása megkezdődött, a jövő év elejére befejeződik. A Zsigmondy sétány felújítása hamarosan elkezdődik, a közbeszerzés már a célegyenesben van. Szeptemberben elindult a bölcsőde. A művelődési ház és a bolgár múzeum épülete teljes felújításon esett át. Az épületegyüttes az egyik leglátogatottabb és legkihasználtabb Harkányban, így örömteli számomra, hogy megoldódott annak hőszigetelése és korszerűsítése. Ezek a beruházások nagyon fontosak a város fejlődése szempontjából. Nagyon örültem annak, hogy azok a harkányi diákok, akik az elmúlt tanévben kitűnő bizonyítványt szereztek, ingyen látogathatták a strandfürdőt. A víkendtelepre tervezett játszótér a tavaszra készül el, reményeim szerint sok embernek fog örömet okozni. A képviselő-testületben teljes az összhang, és a hivatal apparátusa is precízen végzi a munkáját, ami nagyban megkönnyíti a dolgunkat. A képviselőség mellett a parkolóiroda vezetője is.

 

Milyen évet zárt az iroda 2018-ban, s lesz-e változás 2019-ben?

 

A parkolóiroda sikeres évet fog zárni idén, a költségvetésben betervezett bevételt meg fogja haladni. Örülök annak, hogy a bevételeink nagy részét nem a pótdíjak teszik ki, ez azt igazolja, hogy az ide látogatók elfogadták a parkolási rendszert. Kollégáimmal az egész nyári szezonban azon voltunk, hogy segítsünk a vendégeinknek. A nyár folyamán egy pénzváltó automatát is beüzemeltünk a Bajcsy-Zsilinszky utcában, ahol a legtöbb vendég megfordul. A tapasztalatok szerint ez a lépés nagyon pozitív volt. Változások a következő esztendőben nem lesznek, úgy gondolom, hogy a rendszer bevált. Vizsgáljuk azonban azt a lehetőséget, hogy a harkányi lakosoknak hogyan tudnánk kedvezőbbé tenni a fizető parkolási rendszert, ez ügyben még ebben az évben döntést hozunk. Fontos kiemelnem, hogy a díjfizetési kötelezettség december 24-től január másodikáig szünetel. Ez idő alatt a parkolóiroda is zárva tart, a jövő évi bérleteket január másodikától lehet kiváltani. Sokat bírálták, bírálják a parkolási díj bevezetését az egész településre. Miért volt erre szükség egy többmilliárdos költségvetésű önkormányzatnál?

 

A többmilliárdos költségvetés picit csalóka, hiszen ezek úgynevezett címzett támogatások a hivatal működéséhez, illetve a különböző pályázatok megvalósítása miatt kerültek be az idei költségvetésbe. Előfordul azonban, hogy az elnyert pénzeszköz nem elegendő egy projekt megvalósításához, ilyenkor az önkormányzatnak a saját bevételeit kell elővenni. 2014-ben egy mínuszos kasszát örököltünk, azonban a kötelezettségeket fizetnünk kellett. Az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a bevételeinket növelnünk kell. Adót emelni, új adónemet bevezetni nem akartunk. Ezért döntöttünk a parkolási övezet kiterjesztése és a mostani rendszer bevezetése mellett. Az itt lakók terheit nem akartuk növelni. Ha bárkinek konkrét kérdése van a parkolási díjjal kapcsolatban, állok rendelkezésére az irodában vagy képviselői fogadóórán, illetve bármikor személyes találkozás esetén.

 

Ön az elnöke a fürdő felügyelőbizottságának. Milyen érdemi döntések születtek idén, és milyen tervekkel készülnek 2019-re?

 

A fürdőben idén szintén sikeres évet fogunk zárni, dacára annak, hogy a nyár elején nem volt kedvező az időjárás. Két esztendővel ezelőtt jött létre a mostani igazgatóság, akikkel jól tudunk együtt dolgozni. Folyamatos az egyeztetés közöttünk, ez nagyban elősegíti a munkát. Az idei évben a forgóeszköz -hitelből nem kellett egyetlen fillért sem lehívni, köszönhető ez a felelős gazdálkodásnak. Megjegyzem, korábban erre a pénzállományra minden évben szükség volt és fel lett használva. A fürdő dolgozói – sok év után – jelentős béremelést kaptak. A strandfürdő területe tovább szépült és elkezdődött a kettes épület felújítása is. Remélem, a következő évben megépül a hármas medence és folytatódnak a kinti vizesblokkok felújításai is. Fontos megjegyeznem, hogy az eddigi eredményeket a fürdő saját erejéből érte el, amit ezúton is köszönök a fürdő vezetésének. Itt szeretnék nemcsak a fürdő dolgozóinak, hanem a lakosságnak is köszönetet mondani a megértésért és támogatásért. Az év vége közeledtével pedig kívánom, hogy mindenki töltse az ünnepeket a szeretteivel, boldogságban, békességben! Kívánok mindenkinek sikeres és boldog új esztendőt!