Másfélmilliót kapott volna az embercsempész

Baranya - szerző: HH

A Mohácsi Járási Ügyészség embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy orosz férfi ellen, aki két éve januárjában hét, magát szírnek valló migránst próbált átvinni a magyar-osztrák határon.

 

A vádlottat egy ismeretlen személy bízta meg azzal Ausztriában, hogy illegálisan Magyarországon tartózkodó személyeknek segítsen átlépni a magyar-osztrák határt. A megbízó fejenként 600 eurót ígért a feladat elvégzéséért, összesen 4200 eurót – mintegy másfélmillió forintot – kapott volna.

 

A csempész e célból egy ismerőse gépkocsiját kérte kölcsön Bécsben, azzal 2020. január 16-án az esti órákban érkezett Magyarországra. Megbízójától kapott koordináták alapján január 17-én a hajnali órákban jutott el Sárhát település közelébe. Ott hét, magát szír állampolgárnak valló, illegálisan Magyarországon tartózkodó személy várta, akiket a vádlott felvett a gépkocsiba azért, hogy őket Ausztriába szállítsa.

 

A gépkocsit Sárhát külterületén rendőrök megállították. A vádlott a leállított járműből kiugrott és elmenekült, azonban személyes holmiját hátrahagyta. Elfogatóparancsot adtak ki ellene, végül Szlovéniában fogták el.

 

A vádirat szerint a férfi vagyoni haszonszerzés végett, több személynek nyújtott segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez, cselekménye két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Jelenleg letartóztatásban van, büntetőjogi felelősségéről a Mohácsi Járásbíróság fog dönteni.