Matétea

Életmód - szerző: VCS

A téli hónapok sláger itala a tea. Legyen az citromos tea, zöld tea, vagy gyógynövényeket tartalmazó teakeverék. Kevesen ismerik a maté teát, s annak jótékony élettani hatásait, pedig számtalan esetben nyújthat számunkra segítséget.

 

Meghűlés esetén vagy influenzajárványok idején a betegségeket okozó organizmusokat leküzdi és a benne található, az immunrendszer számára fontos vitaminokkal erősíti a szervezetünket, ráadásul a fogyókúrázók körében is egyfajta csodaszernek számít.

 

A mate 20 méter magasra megnövő örökzöld fa. Bőrszerű levelei tojásdadok, szélei fűrészesek, fehér virágai csomókban állnak. Gyógyításra szárított leveleit és a levélnyeleket használják, melyekben bőségesen fellelhető koffein, kávésavszármazékok, cserzőanyagok és flavonoidok. A dél-amerikai matét már a korai indián időkben is használták, a népi gyógyászatban pedig a mai napig előszeretettel alkalmazzák belsőleg fekélyek, reuma, vérszegénység és depresszió esetén, ezen kívül láz és fertőzések kialakulása ellen is bevethető. Ugyanakkor a tea külsőleg is hatásos lehet gyulladások kezelésénél.

 

Élettani hatásai

 

Több kutatás is azt bizonyítja, hogy a mate levele testi és lelki kimerültség esetén egyaránt segítség lehet a benne található koffeinnek köszönhetően, amely közismerten serkentőleg hat az idegrendszerre, valamint a szívre és a keringési rendszerre. Az élettani hatásokon túl a mate tea a fogyókúrázók körében is egyfajta csodaszernek számít, hiszen a koffein elősegíti a zsírsejtek égését. Nem véletlen, hogy a növény a különböző fogyókúra-kiegészítők alapanyagai között is szerepel. Mindemellett a mate teában a koffeinen kívül csaknem kétszáz olyan anyag található, ami a helyes emésztésért felelős, így egyúttal a bélrendszer normál működését is megtartja. Ezek a vegyületek felpörgetik az anyagcserédet, miközben a szénhidrátok és zsírsejtek lebontásában is fontos szerepet játszanak. A tea csökkenti az étvágyat, és a salaktalanít is azzal, hogy helyreállítja a béltraktusok működését, bár így sokkal gyakrabban jelentkezik majd az ürítési inger. Ha úgy érzed, a mate tea segíthet a problémádon, akkor a következőképpen készítsd el. Egy-két teáskanálnyi levelet tegyél egy nagyobb bögrébe, és öntsd le 1,5 dl forrásban lévő vízzel. Öt-tíz percig hagyd állni, majd szűrd le, és már ihatod is. A mate teát naponta háromszor fogyaszd, reggel egy csészével, míg délben kettővel. Ennél többet ne igyál belőle, mert ha túladagolod, az nyugtalanná tehet, illetve gyomorfájást is előidézhet.

 

Vasas Csaba