Matolcsy csomagol – körvonalazódnak az új adószabályok

Belföldi hírek - szerző: GR

Utolsó simításokra vár a kormány új adócsomagja, megint lesz mit megjegyezni, annyi minden változik. Ellenben most kedvező intézkedések is várhatóak. Az elhunyt személy házastársa is ingyenesen örökölhet lakást vagy bármely más vagyontárgyat, az első lakáshoz jutó fiataloktól kevesebb illetéket szed majd be az állam, mint ma, 150 ezer forintnyi szja-tartozásunkat hat hónap alatt elég részletekben törlesztenünk – derül ki az [origo] birtokába jutott előterjesztés-tervezetből.

Az utolsó simításokra váró jogszabály-tervezet főleg az emberek és a vállalkozások életét megkönnyítő, az adminisztrációs kötöttségeken lazító és ésszerűsítő lépéseket tartalmaz, de egy-két apróbb tehernövelés így sem maradhatott ki. Az elemek másik része az uniós jogharmonizáció köré csoportosul. A javaslat néhány olyan kiskaput is bezár, amely az adócsalásra adott lehetőséget. Ezenkívül az illetékeknél rendszerszintű változásokat hoz. A cégeket érintő újításokat másik cikkünkben foglaljuk össze.

A csomag legnagyobb horderejű és költségvetési kihatású, bő 100 milliárd forintot jelentő eleme az, hogy a személyi jövedelemadóban eltűnik a félszuperbruttósítás (a havi 202 ezer forint feletti jövedelmet fel kell most szorozni 1,27-tel, az így növelt összeg az adóalap), így jövőre mindenkire 16 százalékos szja-teher vonatkozik.

Az Orbán-kormány vezette be két éve, hogy nem kell öröklési illetéket fizetnie az elhunyt személy gyerekének, anyjának, apjának. A házastárs, ha örökölt, 20 millió forintig szintén megúszta az öröklési illetéket, de ha ennél nagyobb értékű lakást vagy bármely más vagyontárgyat hagyott rá az elhalálozott házastársa, akkor már kellett némi (6-21 százalékig terjedő) illetéket fizetnie. Jövő januártól az örökös házastársa is értékhatártól függetlenül illetékmentességben részesülne. Az egyenes ági rokonok között az ajándékozás is illetékmentes – ezen nem is változtatnak. Az öröklés és ajándékozás esetében azonban most a fentieken kívül mindenkinek kell fizetnie illetéket, sávosan.

Az első lakáshoz jutó fiataloknak 2 százalékos illetéket kell fizetnie 4 millió forintos értékig, ha ennél drágább a lakás, akkor a 4 millió forint feletti rész után pedig 4 százalékot. A 35 évnél fiatalabbak, akik először lesznek lakástulajdonosok, az így számított illetékösszegből kedvezményt kapnak akkor, ha 8 millió forintnál olcsóbb lakást vesznek. Ilyenkor az illeték felét, de maximum 40 ezer forintot elenged nekik az állam. A jövőben 15 millió forint lesz a kedvezményre jogosító lakásértékhatár, és az illeték felét elengedi az állam, nem csak 40 ezer forintot.

Ha a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésekor az derül ki, hogy maximum 100 ezer forintot be kell fizetnie az adózónak az államkasszába, akkor kérheti, hogy négy hónap alatt, egyenlő részletekben törlessze adósságát, kérését pedig az adóhivatal automatikusan elfogadja. Jövőre már 150 ezer forintos adótartozásnál is lehet részletfizetést kérni, és lesz rá hat hónap.

Az újonnan tervezett adóváltozások Matolcsy György szerint 150-200 milliárd forinttal csökkentik a vállalkozók terheit; kis intézkedések ugyan, de „könnyítenek, gyorsítanak és olcsóbbá teszik a vállalkozások életét”. A nemzetgazdasági miniszter kedden, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciája után újságíróknak az origo.hu hírportálon ismertetett újabb adócsomagról azt mondta: alapvetően olyan adókönnyítésekről van szó, amelyek vagy az adórendszerben lévő terheket csökkentik, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által az adóhatékonyság ügyében tett lépéseket teszik egyszerűbbé.

A miniszter szerint azzal, hogy véglegessé, teljessé teszik az egykulcsos arányos 16 százalékos adórendszerre történő átállást, ami szintén benne van a programban, 100 milliárd forinttal több pénzt hagynak a családoknál, ami szintén segíteni fogja a vállalkozókat, mert több lesz a vásárló – fejtette ki.

A fedezeteket firtató kérdésre azt válaszolta, hogy minden, ami a bürokráciát csökkenti, a vállalkozókról terhet vesz le, ingyen van az állam szempontjából. A családoknál maradó 100 milliárd forintot betervezték a 2013-as költségvetésbe – mondta.

Arra a kérdésre, hogy milyen költségvetési kiigazításra lesz szükség a kormány és a nemzetközi szervezetek költségvetési hiányra vonatkozó számításaiban lévő 300-350 milliárd forintos eltérés miatt, amelyről Varga Mihály beszélt hétfőn, kijelentette: két szempontból is van eltérés. Az egyik különbség az, hogy a kormány a jövő évi költségvetést 3 százalék alatti hiánnyal, nagyon szilárdnak látja, míg a másik fél még nem látja ezt ilyen pozitívan. A miniszter szerint eltérőek az álláspontok arról is, hogy ki milyen intézkedéseket tartana szükségesnek. Hozzátette: a főtárgyaló a napokban még nyilatkozni fog erről.

(nol)A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.