Még nem késő elvégezni a nyaraló téliesítését!

Belföldi hírek - szerző: HH

Lassan beköszöntenek az első hajnali mínuszok, és ugyan a komoly hidegekre még várni kell, de azért nem árt felkészülni a fagykárok megelőzésére.

 

A károk miatt bizony gyakran kell az üdülőtulajdonosoknak is a zsebükbe nyúlni, ezért nem árt megtenni néhány óvintézkedést az egyébként egész évben nyitva tartott fürdőszobaablak becsukása mellett.

 

Az elfagyást megelőző intézkedések elmulasztásából adódó költségek – úgy, mint a vízmérő javítása, pótlása, szerelése és hitelesítése – mindig a fogyasztót terhelik. A károk, a szolgáltatás helyreállítását és az elfolyt vízmennyiséget tekintve több tízezer, akár több százezer forintos nagyságrendűek is lehetnek.

 

A vízmérő-elfagyások leggyakrabban a kellő gondosság, illetve a szakszerűség hiánya miatt következnek be. Sajnos gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a vízmérő akna megfelelő szigetelésére, pedig néhány egyszerű lépéssel jelentős anyagi károk előzhetők meg.

 

A vízóra szétfagyásának megelőzése érdekében javasolt tevékenységek leginkább az akna kialakításával kapcsolatban adódnak, de a nyaraló fagymentesítéséről sem szabad megfeledkezni.

 

A vízakna mennyezetére és az oldalfalaira is célszerű szigetelést helyezni, az aljzatot azonban szabadon kell hagyni. A szigetelőanyag tekintetében fontos, hogy nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből, így hungarocell mellett használható például rongy is.

 

A lebúvónyílást záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását ellenőrizni kell. Nem lehetnek hézagok, ahol a kinti hideg levegő az aknába áramolhat. Az aknafedlapot szintén javasolt hőszigetelő anyaggal ellátni.

 

A kertben lévő csapról sem szabad megfeledkezni, fontos, hogy a fagycsapot elzárjuk, a kutat megnyitva hagyva jól leszigeteljük. Erre azért van szükség, mert a csőben maradt, megfagyó víz bizony valamerre tágulni akar majd, nem célszerű, ha emiatt a csövet nyomja szét.

 

A nyaraló vagy pinceház tulajdonosok esetében az akna szigetelésén túl fontos a téli, használaton kívüli időszakra a főelzáró csapot – fagycsapot – valamint a vízóra előtti csapot elzárni, ha kell, szakember segítségét is igénybe venni.

 

Javasolt a télen nem használt ingatlanok rendszeres időközönként történő ellenőrzése személyesen, vagy megbízott útján: így nem csak a károkat, hanem az estleges betörést is időben észre lehet venni – mert értékeit senki sem óvja meg ön helyett.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.