Még szinte haza sem ért az államtitkár, máris elbukott a drávaszabolcsi védekezés ikonikus nyúlgátja

Baranya - szerző: HH

A térségben zajló heroikus védekezés szimbóluma, a drávaszabolcsi kikötő mellett lévő egyetlen nyaraló köré épített nyúlgát önmagában már a folyó tetőzése előtt feleslegessé vált.

 

 

A hét első felében óriási erőkkel vonultak a hatóságok és önkéntesek homokzsákokat pakolni a drávaszabolcsi árterület egyetlen nyaralója köré. A kamerák kereszttüzében végzett látványos felvonulás óriási visszhangot kapott, számos megtekintés és szakértés után a katasztrófaturizmus is beindult, ami mellett a kikötőbe vezető utat le kellett zárni. Végül csütörtökön Drávaszabolcson is megjelent egy kormánytag, feladata az volt, hogy magasztalja a magas szintű védekezést.

 

A helyi kudarc szakértők szerint azonban borítékolható volt: a talajon keresztül szinte azonnal be fog törni a nyúlgáton belülre a víz, melynek szintje a fizika törvényei szerint ki fog egyenlítődni az áradás szintjével is – szögezték le, melyről lapunk is beszámolt.

 

A csütörtöki beszéd már az utolsó órákban hangzott el, ugyanis az államtitkár jóformán haza sem ért, a nyaralót forgatókönyv szerint elöntötte a víz. A helyzetet csak folyamatos szivattyúzás normalizálná.

 

A Dráva vízszintje a harmadfokú készültségen túl az 1972. július 22-én felállított 596 centiméteres rekordot nem dönti meg; éjjel tetőzik.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.