Még van kamatcsökkentési mozgástere az MNB-nek

Gazdaság - szerző: GR

Az egyelőre rendkívül alacsony infláció miatt van még kamatcsökkentési mozgástere a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), jóllehet valószínűleg már az idei év végén kamatemelést tesz szükségessé az infláció várható gyorsulása – vélekedtek londoni pénzügyi elemzők.

 

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai szerint „közkeletű tévedés”, hogy az alacsony magyarországi inflációt csak a hatósági közműdíj-csökkentések okozzák; a dezinflációs folyamat ennél szélesebb bázisú. A tavalyi kiemelkedő termés eredményeként például az élelmiszeráraknak is szerepük volt az elmúlt hónapok meglepően alacsony – a várakozásoktól jóval elmaradó – inflációs adataiban.  

 

A cég elemzői ennek alapján 2014-re az eddigi 0,8 százalékról 0,5 százalékra, 2015-re 3 százalékról 2,9 százalékra csökkentették az éves átlagos magyarországi inflációra adott becslésüket.

 

Mindezt figyelembe véve a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői további 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számolnak a következő hónapokban.

 

Fenntartották ugyanakkor azt az előrejelzésüket, hogy az MNB az idei negyedik negyedévtől – az inflációt leszorító bázishatások kifutása és az egyre erőteljesebb gazdasági növekedés közepette – valószínűleg fokozatos szigorításba kezd, nehogy a jegybanki reálkamat hirtelen negatív tartományba kerüljön.

 

A ház várakozása az, hogy az MNB-alapkamat 2015 első felében eléri a 3,50 százalékot, bár az akkor várható inflációs környezetben a cég szerint ez is alacsonyabb reálkamatot jelentene a mostaninál.  

 

A Bank of America-Merrill Lynch által az MNB várható további kamatpályájára felvázolt előrejelzés messze a legagresszívabb a City elemzői közösségén belül. A jórészt konszenzusos londoni előrejelzés ugyanis az, hogy a magyar jegybank enyhítési ciklusa a legutóbbi kamatcsökkentéssel valószínűleg véget ért, illetve legfeljebb még egy csekély, 0,05-0,10 százalékpontos csökkentés elképzelhető, és utána neutrálisra váltó alapállással jellemzett hosszabb kivárási időszak kezdődik.

 

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai az április végi MNB-kamatcsökkentést kommentálva úgy fogalmaztak: „jó esély” van arra, hogy az volt az utolsó kamatcsökkentés ebben a ciklusban. A ház elemzői szerint bár a magyarországi infláció „szélsőségesen alacsony„, ezt azonban jelentős részben a háztartási közműdíjak hatósági csökkentései okozzák, és ha ezek dezinflációs hatása jövőre kifut, a teljes kosárra számolt éves infláció várhatóan visszagyorsul az MNB 3 százalékos célszintjére.

 

A Capital Economics londoni elemzői azzal számolnak, hogy az MNB az idei év végéig már nem módosítja alapkamatát, és jövőre enyhe szigorításba kezd. A cég előrejelzése az, hogy a magyar jegybank 2015 végéig 0,50 százalékponttal 3,00 százalékra emeli vissza irányadó kamatát.

 

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is úgy ítélték meg, hogy bár a legutóbbi kamatcsökkentés után kiadott monetáris tanácsi közleményben nem történt egyértelmű utalás az enyhítési ciklus végére, ám a kommüniké nyelvezetének több árnyalt változása is arra utal, hogy az áprilisi kamatcsökkentés volt az utolsó.

 

HH / MTI / Kertész Róbert