Megállították a tűz terjedését Eszéken, de a munka dandárja még csak most kezdődik

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Sikerült megfékezni a tűz továbbterjedését Eszéken, a város déli kijáratánál található Drava International műanyagfeldolgozó üzemben, de még mindig nagy a füst a környéken.

 

Bár itt-ott vannak még gócok, a problémát jelenleg az intenzív füst jelenti, amely közel a talajhoz, a szél irányától függően terjed. A hatóságok figyelik az időjárás-előrejelzést és a szél mozgását, mert még két-három napig komoly füstre számítanak. A tűzoltók még csütörtökön megkezdik a tűz helyszínének földdel való letakarását, hogy megakadályozzák a további szivárgást.

 

Megvárják a hivatalos elemzéseket a károkról, és utána kérik a horvát kormánytól a környezeti katasztrófa kihirdetését: elsősorban a füst a probléma, amely már 24 órája gomolyog a tűz helyszínén, és nemcsak a levegőt, hanem a talajt is szennyezi. A műanyag égése során keletkezett füst ugyanis mérgező vegyületeket is tartalmaz. A levegő minőségét szerda óta mobil csapatok elemzik a különböző zónákban, és folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a szennyezettség mértékéről.

 

A tűz keletkezésének okáról még nem tudnak mit mondani a zágrábi igazságügyi szakértői központ munkatársai fogják azt megállapítani. A kormány környezetvédelmi katasztrófát fog kihirdetni.

 

A tűz szerdán éjszaka, valamivel egy óra előtt ütött ki az üzem területén, rövid idő alatt óriási méreteket öltött, és három hektáron pusztított. A lángra kapott műanyagbálák közelében 850-1000 fokra is felforrósodott a levegő. Az oltásban 180 tűzoltó vett részt, közülük hárman megsérültek. Egyikük súlyosan, miután egy felolvadt, forró műanyaggal teli aknába esett, és testfelületének fele megégett.

 

A legfrissebb eredmények lebegő részecskék megnövekedett koncentrációját, valamint sztirol és etil-benzol jelenlétét mutatták ki a tűz helyszínén és a közeli Antunovac településen, míg máshol a leletek normális, határértékeken belüli adatokat mutattak.

 

A Horvát Közegészségügyi Intézet továbbra is arra kérte a környező lakosokat, hogy tartsák csukva a nyílászárókat, és ha csak tehetik, ne tartózkodjanak a szabadban, mérgező anyagok belélegzését elkerülendő. Figyelmeztettek, hogy a veszély nem múlik el máról holnapra, mert a levegőben lebegő szennyező anyagok sokáig ottmaradhatnak, és a szél erősségétől függően a tűz helyétől távolabb eső területeken is lecsapódhatnak.

 

A közegészségügyi intézet ajánlásokat is megfogalmazott: egyebek között az orvosi maszk viselését, illetve azok számára, akik légúti megbetegedésekkel küzdenek, az FFP3-as maszkot a szabadban.