Bolgár nagykövet Harkányban: a harc eredményét ma is őrzik az itt élők

Életmód - szerző: Kótány Jenő

Kedd délután helyezték el a megemlékezés koszorúit és virágait a 71 évvel ezelőtt, a második világháborúban lezajlott Dráva-menti harcokban elhunyt bolgár katonák harkányi emlékművénél.

 

 

A tiszteletadáson Bulgária magyarországi nagykövetén és katonai attaséján kívül képviseltette magát a két ország honvédelmi minisztériuma és a kisebbségi önkormányzatok vezetősége is, míg Harkány városának részéről Éva Ferenc alpolgármester vett részt az eseményen.

 

A csata győzelme bekerült a II. világháború kronológiájába – mondta A 71 évvel ezelőtti, Dráva-menti harcokban részt vett I. bolgár hadsereg elhunyt katonái és vezetői előtti tisztelgés alkalmával Biserka Benisheva nagykövet asszony. Mint fogalmazott, a harc egy jobb és békésebb életért való küzdelme eredményét ma is őrzik az itt élők.

 

Mint elhangzott, a Dráva-menti csaták voltak a legnagyobb áldozatokkal járók a bolgár hadsereg számára, levéltári adatok szerint Magyarországon 3370 katona és tiszt vesztette életét a harcokban, s lett eltemetve magyar földön összesen 16 sírban, melyek közül a legtöbb áldozat Harkányban nyugszik.

 

A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Horváth Lajos a háború körülményeire, annak alakulására hívta fel a figyelmet. Külön kiemelte, hogy a bolgár harcosok Magyarországon olyan tetteket vittek véghez – túl a hadifoglyokkal való emberséges bánásmódon – ami példátlan: „csendesebb” időszakban besegítettek a helyieknek termőföld művelésébe, tudva jól, hogy termés nélkül nincs élet sem. A felszólalásokat követően a megjelentek koszorúkat helyeztek el a harkányi katonai temető obeliszkjének talapzatánál, majd a megemlékezés ortodox szertartás szerinti imádsággal zárult.