Megint nem jött be az OMSZ jóslata

Belföldi hírek - szerző: HH

Talán még sosem kapott ekkora figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése, mint szombaton. A tét a fővárosi tűzijáték megtartása volt, a szolgálat – mint a legtöbbször – megint mellélőtt.

 

A tűzijátékot a várható időjárásra való tekintettel lefújták, az idő azonban kimondottan kellemesnek bizonyult egész délután és éjszaka. Mégsem lehet azt mondani, hogy túl nagyot csalódtunk volna a meteorológiai szolgálat munkájában. Miért? Három eshetőség jöhet szóba, és bármelyik is játszott közre a tűzijáték lefújásában az bizony siralmas bizonyítvány is lehet egy nemzeti vagyonból fenntartott jósdának. Arról nyilván szó sincs, hogy tudták milyen idő várható, mert ekkor szabotázsra és Gyurcsányra kellene gondolni.

 

Az első lehetőség, hogy valójában nem tudták megmondani, pontosan milyen idő lesz néhány óra múlva – ez egy ilyen komoly költségvetésű szervtől azért nem fogadható el, bár már megszokhattuk azt a rengeteg bizonytalanságot, amivel a riasztásokat adják ki és vonják óránként akár többször is vissza, véletlenül sem találva el az épp lecsapó jégverést vagy ítéletidőt, esetleg épp azt prognosztizálva a legkellemesebb tavaszi napokon.

 

A másik eshetőség, hogy tudták, hogy jó idő lesz, de nem bíztak a saját előrejelzésükben – a szakmai bizonytalanság nem a profizmus velejárója, voltaképpen az előző pont érvényes.

 

Végül pedig az is előfordulhat, hogy azt hitték rossz idő lesz – az alapvetően rossz ítélet jelentette tévedés nagyjából olyan messze állhat a szolgálattól, mint a bizonytalanság vagy a valódi előrejelzés képtelensége.

 

Bárhogy is, a biztonságos lebonyolításért felelős úgynevezett törzs felelőssége nem több a mulatság lefújásában, mint a meteorológiai szolgálatra való mutogatás. Magyarázat az nyilván van.