Megkezdi működését Auschwitz, bekapcsolják a tévét

Gyorshír - szerző: KT

Avagy mindent a mai napról. Kivel született egy napon? Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Achilleszeket. A görög eredetű név jelentése fájdalmat megszüntető, kőtartó, kígyó fia.

 

November 2-án e napon történt: 1938–ban született az első bécsi döntés Csehszlovákia magyarlakta területeinek Magyarországhoz csatolásáról. 1944–ben Auschwitzban elkezdődik a foglyok gázkamrákban való elpusztítása. 1956-ban Izrael elfoglalja a Gázai övezetet. Szintén 1956-ban megölik a régi 20 forintos modellalakját, aki azóta a homoszexuálisok emblémája lett. 1962-ben felavatják a Kab-hegyi televízióadót. 1977-ben a Fekete-tengerben rábukkannak a világ legnagyobb urántelepére. 1902–ben e napon született Illyés Gyula Kossuth-, József Attila- és Baumgarten-díjas író, költő, 1976–ban meghalt Szilágyi Domokos erdélyi magyar költő, író.

 

Ma van a halottak napja. A holtakért való imádkozás az első századtól, Franciaországban vált szokássá, egyetemes keresztény ünneppé a XIV. században lett.

 

Várható időjárás térségünkben: felhős, 13 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 1920-ban mérték Túrkevén, ahol -15,1 C° volt. A legmelegebbet, 23,3 C°-ot Baján regisztrálták 1928-ban.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Kígyó gyógyszertár (Siklós, Dózsa György út 7. tel.: 72/579-343).

 

És azt tudta, hogy az emberi agy a teljes test súlyának körülbelül mindössze 2 százalékát teszi ki?