Megkezdődtek a magyar kormány és az IMF küldöttségének megbeszélései

Gazdaság - szerző: GR

Megkezdődtek a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének megbeszélései szerdán Budapesten, amelyeken áttekintik a legutóbbi tárgyalások óta eltelt fél év makrogazdasági fejleményeit, egyúttal értékelik a költségvetési folyamatokat; hiteltárgyalások nem lesznek.

Fotó: MTI/ Beliczay László

    Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az Országházban fogadta Thanos Arvanitist, az IMF küldöttségének vezetőjét, Iryna Ivaschenkót, az IMF budapesti irodájának vezetőjét és Barbara Kauffmannt, az Európai Bizottság (EB) delegációjának vezetőjét.

Iryna Ivaschenko tavaly december 11-én közölte, hogy az idén január 16. és 28. között Magyarországon tartózkodik a valutaalap delegációja. Ezúttal nem lesznek hiteltárgyalások, az IMF szakértői a szervezet alapszerződésének négyes cikkelye szerint az IMF éves, Magyarországról szóló országjelentését készítik elő, illetve a 2008-as hitelprogram utólagos ellenőrzése miatt érkeznek – tájékoztatott Iryna Ivaschenko.

Mivel Magyarország az Európai Unió tagállama, a korábbi hiteltárgyalásokba az IMF mellett bekapcsolódott a unió is.

Az IMF 1999 áprilisa óta teszi közzé az országlátogatásokról készült szakértői jelentéseket, a szervezet legutóbb 2012 januárjában adott ki országjelentést. Egy-egy ilyen országlátogatás során az IMF közgazdászai az ország gazdasági életében fontos szerepet betöltő szakemberekkel, így kormánytagokkal, politikusokkal, jegybanki tisztviselőkkel, felügyeleti hatóságok vezetőivel, illetve a piaci szektor és a tudományos élet meghatározó szereplőivel egyeztetnek az ország gazdasági helyzetéről.

(Forrás: MTI)