Megnevezte egyéni jelöltjeit a Fidesz

Baranya - szerző: GR

Véglegesítette a jövő évi parlamenti választáson induló Fidesz–KDNP-s egyéni képviselőjelöltek névsorát hétfői ülésén a párt országos választmánya. A 106 jelölt nevét a kormánypárt honlapján tette közzé. 

 

A Fidesz országos választmánya szerint „a jelöltek mindegyike erős felelősségtudattal, megfelelő felkészültséggel és tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy kitartóan képviselje a magyar emberek érdekeit a következő parlamenti ciklusban” – olvasható, továbbá hozzáteszik: a képviselőjelöltek mindegyike elkötelezett abban, hogy megvédje Magyarország eddigi teljesítményét, és segítse a magyar családokat a további megerősödésben.

A megyében a négy jelölt Csizi Péter (Baranya 01. vk. – Pécs), Hoppál Péter Tamás (Baranya 02. vk. – Pécs) és Hargitai János (Baranya 03. vk. – Mohács) és Tiffán Zsolt (Baranya 04. vk. – Szigetvár-Siklós) lesz.

Harkány értelemszerűen a Szigetvár-Siklósi választókerülethez tartozik. Tiffán Zsolt jelenleg is képviselő, az Ős-Dráva program kormánybiztosa és a megyei közgyűlés elnöke másodszorra indul az új választási törvény szerinti baranyai négyes választókerületben. A 2010-es első indulásakor az akkor még kétkörös választás első fordulójában nyert 58 %-os szavazati aránnyal.


Akkori ellenfelei közül (Kocsi László, Barkó Béla, Balogh Edina, Mali Zoltán, Walter György) valószínűleg senki sem indul 2014-ben. Jelenleg két új kihívóról tudni biztosan, hogy indul ebben a körzetben: Vida Dezső (Jobbik) és Berkecz Balázs (Együtt-Pm).

 

Az új választási törvény és az ismertebb jelöltek  

 

Az új, egyfordulós választási rendszer értelmében az Országgyűlés létszáma a választást követően 386-ról 199-re csökken: közülük 93 képviselőt listás rendszerben választanak, 106-ot pedig egyéni választókerületekben. A következő választás után összeférhetetlen a polgármesteri és a képviselői tisztség.

 

A Fidesz–KDNP egyéni jelöltjei közül 96-an most is tagjai az Országgyűlésnek. Köztük van Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter – aki ezúttal is szülővárosában, Veszprémben indul –, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki ha nyer, negyedik ciklusát kezdheti meg a parlamentben Hódmezővásárhely és térsége képviselőjeként, valamint Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a Belváros polgármestere is, aki az I. és az V. kerületet, valamint Józsefváros és Ferencváros egy részét magában foglaló körzetben méreti meg magát 2014-ben.

Győzelme esetén szintén egyéni képviselőként kerülhet az új parlamentbe a kormánytagok közül Hende Csaba honvédelmi miniszter, akit Szombathelyen indítanak a kormánypártok.

Újrázhat Debrecenben Kósa Lajos Fidesz-alelnök, aki már november közepén bejelentette, hogy országgyűlési képviselőként folytatná politikai pályáját, négy polgármesteri ciklus után jövőre nem indul a debreceni városvezetői posztért. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője ismét Pest megyében lesz jelölt, a váci központú választókerületben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – aki 1998 óta Karcag és környéke országgyűlési képviselője – ezúttal Budapesten, a II. és a III. kerületet érintő körzetben lesz jelölt. Karcagon Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter indul majd.

 

Nem indulnak  

 

A 2010-ben egyéni mandátumot szerzett kormánypárti politikusok közül jövőre nem indul egyéni választókerületi képviselőjelöltként Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere, Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca államtitkára, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár vezetője, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, XII. kerületi polgármester, Rétvári Bence, a közigazgatási minisztérium államtitkára és Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes sem.

 

„Új” jelöltek  

 

„Új” jelölt Kecskeméten Salacz László ügyvéd, a fővárosi X-XVII. kerületi körzetben Dunai Mónika önkormányzati képviselő, a XI. kerület egy részét és Budafok-Nagytétényt magában foglaló kerületben Szabolcs Attila, a XXII. kerület polgármestere, Dunaújvárosban Galambos Dénes Fejér megyei kormánymegbízott, az egyik győri körzetben Simon Róbert Balázs, a megyeszékhely alpolgármestere, Dunakeszin Tuzson Bence területfejlesztési biztos, Szigetszentmiklóson és környékén Bóna Zoltán dunavarsányi polgármester, a siófoki választókerületben Witzmann Mihály, Somogy megye útügyi miniszteri biztosa, az egyik nyíregyházi körzetben Petneházy Attila önkormányzati képviselő, valamint Mátészalkán Kovács Sándor, aki szintén önkormányzati képviselő.

 

(HH/MTI)