Megnyitott a reformkort és a forradalmat pécsi szemszögből bemutató kiállítás

Baranya - szerző: HH

A magyar reformkor és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakát tárja fel egy új, Pécsen megnyílt kiállítás – közölte a tárlatot összeállító Janus Pannonius Múzeum (JPM).

 

A kort felidéző régi fotográfiák, festmények, grafikák, iparművészeti alkotások, a szabadságharc idejéből származó ritka relikviák, írott források különösen a helyi viszonyokba nyújtanak bepillantást.

 

A belvárosi kétszárnyú épület két teremsorának egyike a reformkort, a másik az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc, valamint a nemzeti jelképek, nemzeti emlékezet témáit mutatja be., áttekintve Európa és Magyarország átalakulását a 19. század első felében.

 

A látogató egy szabóságba lépve ismerkedhet a reformkori öltözködéssel, a hangsúlyosabbá váló nemzeti vonásokkal. Beléphet egy Biedermeier polgári szalonba – a vendégfogadás, a bensőséges családi élet színterébe. Érdekes útleírások, visszaemlékezések és egyéb iratok idézik meg az egykori Pécset, lakosait és a korabeli életmódot.

 

A kiállítás 2024. március 31-ig, keddtől szombatig 10 és 16 óra között tekinthető meg a JPM Vasváry-házban (Pécs, Király utca 19).