Megoldás lesz, Siklóson kezelik az ügyet

Életmód - szerző: KT

Mint arról korábban beszámoltunk, nyílt levélben fordult Rapp Mária, a Harkány-Siklós Állat-és Természetbarátok Egyesületének elnöke Siklós önkormányzatához. Az elnök többek között hangot adott annak, hogy nem foglalkoznak ügyükkel. A kérdésüket nyílt testületi ülésen taglalták, ahol a szervezet nem képviseltette magát, így szintén a nyilvánosság elé tárt levélben kaptak választ felvetéseikre. Siklós Város Önkormányzatának nyílt levelét szintén változatlan formában közöljük.  

 

 

 

Tárgy: Válasz a Harkány-Siklós Állat-és Természetbarátok Egyesületének Elnökének

 

 

Közlemény

 

Harkány-Siklós Állat-és Természetbarátok Egyesülete

Rapp Mária elnök részére

 

Tisztelt Elnök Asszony!

 

 

Nyílt levélben szólította meg Siklós Város Önkormányzatát, ezért engedje meg, hogy ugyanezen a fórumon válaszoljak az Ön részére.

 

Sajnálom, hogy nem vett részt a kérdéses testületi ülésen és úgy írt sokakat sértő véleményt, hogy nem tájékozódott megfelelőképpen. Képviselő-társaim nevében, határozottan visszautasítom azon kijelentését, hogy mi azon munkálkodnánk hosszú évek óta, hogy az „állatokat kivégezzék”.

 

Siklós Város Önkormányzata az elmúlt év elején kötött megállapodást a Dr. Horváth Béla Környezetvédő és Érdekvédő Egyesület Állatvédő Tagozatával a kóbor ebek befogásával és tartásával kapcsolatos tevékenység végzésére vonatkozóan. Nagyra értékeljük a siklósi állatvédő szervezet fáradságos munkáját, s éppen ezért önkormányzatunk igyekszik – a lehetőségeihez mérten – minden támogatást megadni a civil szervezet részére: pl. terület biztosítása, havonta rendszeres pénzbeli és természetbeli támogatás nyújtása, a telep közüzemi díjainak fizetése, 1 fő részére bértámogatás. Tudom, lehetne több is, de higgye el, ezen kívül számos önkormányzati feladatot kell ellátni, úgy, hogy nincs rá központi finanszírozás.

 

Az állatvédő szervezettel való közös törekvéseink ellenére, a telep kutyamenhellyé való nyilvánítása a mai napig nem történt meg, mivel az nem felel meg a jogszabályi előírásoknak.  

Szeretném hangsúlyozni, hogy az Ön által is hivatkozott állatvédelmi törvény a települési önkormányzatok részére kötelező feladatként állapítja meg a kóbor ebek befogását, és részletesen meghatározza annak módját. Tehát az önkormányzatnak elsőként a jogszabályban előírtakat kell végrehajtania!  

A képviselő-testületnek több szempontot kell figyelembe vennie egy-egy döntés meghozatalnál. Jelen esetben fő szempont a jogszabályi kötelezettség, de ugyanilyen fontosak az állatvédelmi szempontok, a lakossági igények és elvárások és természetesen a pénzügyi lehetőségek.  

Tájékoztatom, hogy a képviselő-testület a 2013. november 28-i ülésén azt a döntést hozta, hogy egy széles körű egyeztetést követően, az érintett szakemberek, illetékes hatóságok bevonásával kialakítjuk a végleges állásfoglalásunkat és ennek megfelelően hozzuk meg a szükséges döntéseket.

 

Az állatok iránti elkötelezettségét megértem és nagyra tartom, de arra kérem Önt, hogy várja meg türelemmel a képviselő-testület döntését és ne kiáltson ki tisztességes, becsületes embereket gyilkosoknak, bűnözőknek.

 

 

Siklós Város Önkormányzata Képviselő-testülete nevében:

 

 

Dr. Marenics János

polgármester

 

 

Kapja: Harkányi hírek

Harkány-Siklós Állat és Természetbarátok Egyesülete