Megszűnik a Peches Üldözöttek és még ez a 33 másik párt is

Belföldi hírek - szerző: Kacsúr Tamás

Harmincnégy párt ellen indítottak keresetet az ügyészségek azt kérve a bíróságoktól, hogy állapítsák meg a pártok működésének megszűnését. Erre azért került sor, mert a pártok két egymást követő választásokon sem indítottak jelöltet. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartásában január közepén 147 párt szerepelt.

 

 

Az 1989 óta életben lévő párttörvény szerint ha a bejegyzett párt két egymást követő általános országgyűlési választáson nem állít jelöltet, akkor a bíróság az ügyész indítványára megállapítja a párt működésének megszűnését. Ez nem érinti az adott párt társadalmi szervezetként vagy egyesületként való további működését. A 2010. és a 2014. évi választáson induló valamint a már nyilvántartásban szereplő pártok listájának egybevetésével határozták meg az ügyészségek, mely szervezetek tartoznak ebbe a körbe. Az ügyészségek összesen 34 párt ellen indítottak keresetet annak érdekében, hogy a bíróság állapítsa meg a működésének a megszűnését.

 

Ezek körébe tartozik A Peches Üldözöttek Szövetségének Pártja, Árpád Népe Magyar Nemzeti Párt, Centrum Összefogás Magyarországért, Cigányok Kereszténydemokrata Pártja, Debrecenért Polgári Szövetség, Demokrata Unió, Dolgozók Pártja, Együtt a Magyarországi Romákért Párt, Értékteremtők Politikai Érdekvédelmi Szövetsége – a Közép Pártja, “Hunok Nagy Szövetsége” Párt, Igazi Demokraták Klubja, Kisgazda Polgári Szövetségpárt, Kisgazdák Történelmi Szövetsége, Magyar Demokrata Párt, Magyar Demokratikus Jóléti Párt, Magyar Nemzeti Szövetség, Magyarok Magyarországért Párt, Magyarországi Szolidaritás Párt, Magyar Realista Egység és Béke Párt, Magyar Zsellérek Kisemmizettek Kiszolgáltatottak Pártja, Megújult Magyarországi Roma Összefogás Párt, Nemzeti Munkáspárt, Nemzeti Szociáldemokraták, Országos Választási Szövetség, Ősi Magyar Egység Párt, SMS Demokrata Párt, Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt, Szövetség az Egységes Magyarországért “Közbiztonság és Demokratikus Közélet Szövetsége”, Társadalmi Szerződés Párt, Tisztelet Társaság Pártja, Új Magyar Demokrata Fórum, Új Szociáldemokrata Néppárt, Újvilág Párt valamint a Zöld Mozgalom.

 

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatta az MTI-t, miszerint további négy, választásokon nem indult párt esetében az ügyészségek magának a szervezet megszűnésének a megállapítását kérték, mert a rendelkezésre álló adatok szerint a párt a tevékenységével felhagyott, illetve céljainak megvalósítása lehetetlenné vált. Ezek az Almafa-Új Demokratikus Koalíció, Baranya Megyei Romák Demokratikus Szövetsége, Társadalmi Igazságosság Pártja, Választópolgárok Szövetsége. A peres eljárások jogerős befejezésének időpontja függ a bíróságok leterheltségétől, valamint az egyes ügyek egyedi körülményeitől is, de az esetek többségében egy-másfél éven belül várható.