Melanoma-napok a harkányi kórházban

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház a Nemzetközi Melanoma-nap alkalmából idén is végez szűrővizsgálatokat. Az április 29-i, május 6. és 13-i rendeléseken egyeztetést követően vehetnek részt az érdeklődők. 

Mi is a melanoma, milyen veszélyeket rejt? Dr. Jagicza Annát, a kórház bőrgyógyász szakorvosát kérdeztem.

A melanoma  leggyakrabban a bőrön kialakuló rosszindulatú daganat, amire nagy áttétképző hajlam jellemző. Általában ép bőrön jelentkezik, ritkábban festékes anyajegy talaján. Az estek 90 százalékában különböző mértékű pigmentáltságot mutat, de van pigmentmentes változata is, ami nagyban nehezíti a diagnózis felállítását. Férfiaknál leggyakrabban a törzsön, míg nőknél a lábszárakon alakul ki.

Magyarországon hány főt érint a melanoma, és mi okozza? Van, aki fokozottabb veszélynek van kitéve?

Előfordulási gyakorisága Magyarországon 12 fő 100.000 lakosonként. Gyakorisága részben a megnövekedett ultraibolya sugárzásnak köszönhető, de kiváltó oka a napozási szokások változása és a nagyfokú szolárium használat is. Kialakulásánál kockázati tényezőnek számítanak a gyermekkori hólyagos leégések, a nagyszámú pigmentált anyajegy megléte, a veleszületett anyajegyek, és a családban előforduló melanoma.

Tehetünk valamit a megelőzése érdekében?

Ajánlott a napozási idő csökkentése, magas ultraibolya sugárzás esetén a napozás kerülése, nagy faktorszámú fényvédő használata. Célszerű évenként – vagy gyanú estén azonnal – megjelenni bőrgyógyászati szűrővizsgálaton.

Mit értünk gyanú alatt? Mit tegyen, kihez forduljon, aki gyanús anyajegyet talál?

Ha az anyajegy mérete, színe, formája változik, kisebesedik, vagy ép bőrön jelentkezik festékes elváltozás. Aki ilyet észlel, természetesen az év bármely szakában felkereshet egy bőrgyógyászt. A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban idén is megtartjuk a nemzetközi melanoma-napot, amikor előzetes bejelentkezést követően az I. számú szakrendelőben végzünk célirányos vizsgálatokat. Ezek a dátuma április 29, május 6 és 13. Előzetesen a 72/580-943 telefonszámon szükséges időpontot egyeztetni. A szakrendeléseken dr. Péter Iván bőrgyógyásszal, a kórház főigazgatójával is találkozhatnak.