Merre tart Harkányfürdő?

Helyi - szerző: KT

Tiffán Zsolt hétfőn bejelentett költségvetés-módosításának elfogadása esetében jelentős előrehaladást érhet el a fürdő a távlati koncepcióként kidolgozott tervében, holott a tervezett fejlesztések sorozatát csak hosszú évek alatt, apró lépésekben tervezték elvégezni. Hogy mik ezek a tervek és hova tart a fürdő? Mutatjuk.

 

 

Mint Tiffán Zsolt elmondta, az 1,5 milliárd forintos, 2017. évi költségvetés módosítási javaslatát hétfőn nyújtotta be, ami jelenleg a gazdasági kabinetnél van. Innen kerül később magasabb szintre, végül közzétételre. Az összeg a fürdő azon fejlesztési elképzeléseit hivatott segíteni, amit az hosszabb távú célként tűzött ki. Az országgyűlési képviselő ismertette, hogy a jövő évi költségvetés tárgyalása és elfogadása – így a módosításoké is – az Országgyűlés tavaszi ülésszakának végére, azaz június közepére esik.

 

Vajszló is érintett

 

Tiffán Zsolt kiemelte: a jövő év költségvetés-tervezetében Vajszlóra vonatkozóan is nyújtott be módosító javaslatot. Az ormánsági településen 47 millió forintból a szennyvízrendszernek egy olyan eleme valósulna meg, aminek köszönhetően a Vajszlóra tervezett tanuszoda biztonsággal tud működni.

 

Nagy lépést tehet Harkány

 

A gyógyfürdő felújítása mellett az elmúlt évtizedekben a strandfürdő kimaradt a komoly fejlesztések sorából. A hármas medence tetejének elbontása és az őt körülvevő kettes épület funkción kívül helyezése gyakorlatilag vegetatív állapotba sodorta Harkányt. A kivezető utat mutató tervezet elkészültéig gyakorlatilag ezidáig várni kellett.

 

Az elmúlt évek alatt elkészített tervek, tanulmányok mozaikjaiból és a modern gépészeti valamint építészeti lehetőségekből már 2015 novemberében összeállt egy olyan elképzelés, amit a fürdő távlati tervként mutat fel. A költségvetési tervezet által lehetőségként felmerült másfél milliárd forint ennek megvalósulásában segítene, méghozzá oly módon, hogy a következő viszonylag rövid, tervezett és jól követhető időszakban realizálná ennek megvalósulását.

 

A már tavalyi évben elkészült, koncepciót felvázoló tervek a kettes épület és a márványcsarnok valamint a hármas medence teljes funkcionális újragondolását és egy kültéri gyermek vízivilág megvalósítását foglalják magukba.

 

A fürdővállalat nem titkolt célja, hogy a Gyógyfürdő és a nyáron üzemelő Strandfürdő mellett egy 365 napban elérhető Élményfürdő szegmenst is létrehozzon – mondta Hegyi Ákos a fejlesztési stratégiával kapcsolatban. A Harkányi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója a tervekre mutatva ismertette: az előcsarnok irányába nyitnák az orvosi rendelőket, míg a márványcsarnokban kapna helyet a 750 öltözőkabin.

 

A tervek szerint megszűnik a vasútállomás hangulatát idéző előtéri pénztársor, és az információs pult vonala után a modern elrendezésű beléptetőkapukhoz kerül át a funkció.

 

A medencék tervezett kialakítása – nagyításért kattintson!

 

A hajdan fedett hármas medencét harmadában leválasztanák. Míg a külső, kisebbik rész továbbra is a szabad ég alatt várja a bentről is érkező vendégeket meleg vizével, a tető alá kerülő vízfelület óriási változáson esne át.

 

Gyermekeknek kalandrész két csúszdával és kalózhajóval, pihenő- valamint mélyebb vizes ugrálós rész is helyet kaphat, míg egy másik részében élményelemekkel, sodrással bővülne a terület. Természetesen nem hiányozhatnak a buzgárok, nyakzuhanyok, térelválasztó falak és víz alatti padok sem.

 

Az alsó szinten a gyermekek egy száraz játszóteret kapnának. A büfé átkerül az ételbár mellé, ami szintén átalakításra van kijelölve. A földszinti terület jelentős hányadát a szaunák új világa foglalná el.

 

A belső medence fölé részben pihenő terasz nyúlik, ami a kettes épület második emeletéről érhető el. A szint egyébként egy óriási pihenővé alakul át, ahol egy prémium kategóriásra környezettel kialakított – akár külön belépővel igénybe vehető – VIP rész valamint kisgyermekes pihenőterület teszi komfortossá teljes évben a családok számára az egész napos kikapcsolódást.

 

Költözhet az irodaépület is

 

Későbbiekben a kettes épület emeletére kerülhet a Kossuth utcai irodaépület is, amennyiben a főutcai, a fürdő valódi vérkeringésétől távolabb eső viszont központi helyen lévő ingatlant értékesíti a vállalat.

 

Az idő is kérdés

 

A tervezett fejlesztések időintervallumairól korai beszélni. A 2017-es költségvetés Harkány számára kedvező módosítása és elfogadása esetén akár már idén elkezdődhetnek a jelenleg is előkészítési fázisban lévő munkálatok. Ha a költségvetés módosításával nem fogadják el az országgyűlési képviselő javaslatát, akkor maradnak a kisebb lépések – egyelőre, mert mint Tiffán Zsolt mondta, újra be fogja adni a módosítását.