Metánkitörés okozhatta a szibériai lyukakat

Nagyvilág - szerző: KT

Valószínűleg metángázszivárgás miatt keletkeztek óriási, 70 méter mély és 30 méter széles lyukak Észak-Szibériában. Valójában fogalma sincs senkinek, a kutatócsoportok a globális felmelegedésen vitatkoznak. Egy biztos, ez rossz hír is lehet a bolygónk jövőjét tekintve.

 

Egy orosz kutatócsoport a júliusban talált rejtélyes lyukakkal kapcsolatban kijelentette: 9,6 százalékos metánkoncentrációt mért az egyik alján, ami a levegő átlagos metántartalmának mintegy ötvenezerszerese.

 

Andrej Plehanov, a kutatócsoport vezetője szerint a jégréteg alá beszorult metán szabadult fel, amikor a jég elolvad. Véleménye szerint az olvadást az elmúlt két év meleg nyarai okozták. Ekkor ugyanis az átlaghőmérséklet 5 fokkal volt magasabb a sokévi átlagnál. A globális felmelegedés-hívők a globális felmelegedésnek tudják be az olvadást, de saját teóriáján kívül konkrétumot senki sem tudott eddig felmutatni.

 

Ha valóban metán szabadult fel – mint ez a teória is állítja – elgondolkodtató, hogy mennyi meglepetés vár még a környéken lévő városok lakóira.