Mi lesz veled, Kata? Ingyenes előadás segít továbblépni a harkányi vállalkozóknak

Helyi - szerző: HH

Július közepén szavazta meg az Országgyűlés az új adótörvényt, ami mintegy 455 ezer katás vállalkozónak jelent változást. Ezzel kapcsolatban alig egy hónap áll rendelkezésre, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb adózási formát, amiben folytatni tudja a tevékenységét.

 

Az új helyzet nem csupán adminisztrációs változásokat és jelentős többletbürokráciát jelent, hanem az adóterhelés is változik. Egy főállású katás vállalkozó éves szinten 12 milliós bevételre tehetett szert eddig 650 ezer forintos adóteher mellett. Ez a jövőben ugyanilyen bevétel mellett megközelítőleg 3,1 milliós adó- és járulékfizetési kötelezettséget is jelenthet, miközben nincs egy általános adózási sablon vagy forma, ami minden vállalkozás számára a legkevesebb terhet jelentené. Minden adóalanynak más lehet az optimális, hiszen rendkívül sok részletszabály létezik, ami adócsökkentő tétel lehet.

 

Példaként a 12 millió forintos éves bevételnél egy kőműves-burkoló szolgáltatást végző friss házas, háromgyerekes családapa az összes kedvezményt és a számára legjobb adózási formát választva a fenti 3,1 milliós adó- és járulékteher helyett már 513 ezer forintot fizetnivalóval is folytathatja. Ez már a Katánál is kedvezőbb, miközben a feleségével megosztható adókedvezménye is maradna a kalkuláció végén.

 

Mi lesz veled KATA? Hogyan adózzak szeptembertől? címmel a harkányi művelődési ház szervezésében július 25-én 18 órától kerül megrendezésre az az előadás, mely az egyéni vállalkozóknak ad választ, hogy ki maradhat a katás illetve milyen további lehetőségek vannak, valamint, hogy milyen határidőket kell betartani és milyen adminisztrációs kötelezettségeket szükséges teljesíteni. Az előadáson való részvétel ingyenes, az előadás keretében személyre szabott adótanácsadásra nincs lehetőség.