Milliárdos beruházás után gond van az ívóvízzel Szigetváron, szerdától tartálykocsi jár

Baranya - szerző: HH

Szerdától tartálykocsis vízellátást biztosítanak Szigetváron, mert napok óta probléma van a vezetékes ivóvíz minőségével. A településen nemrég milliárdos ivóvízfejlesztési programot hajtottak végre.

 

A csapból folyó víz sárgásbarna színű, kellemetlen szagú, és sem főzésre, sem ivásra nem alkalmas. Mint a település polgármestere közölte, az általa tarthatatlannak nevezett állapot megszüntetése érdekében felvette a kapcsolatot a döntési pozícióban levő, felelős beosztásban lévő emberekkel.

 

A térségben nemrég 1,3 milliárd forintból ivóvízminőség-javító program valósult meg. A Baranya-Víz próbaüzemnek nevezve a vízműtelep állapotát elismerte, hogy másodlagos vízminőségromlás a tapasztalható a fogyasztóknál, mivel a vastartalom a rendeletekben előírt határértékek többszöröse volt egyes helyszíneken, míg a társasházakban több alkalommal vett ivóvízmintákban a vasbaktériumok száma meghaladta a kormányrendelet szerinti határértéket.

 

A Baranya-Víz szerint ez nem jelent veszélyt az egészségre, de okozhat kellemetlen szagokat és eltömítheti a csöveket. Azt is állítják, hogy többször jelezték a problémákat a beruházás kivitelezőjének, a nagykanizsai Szabadics Építőipari Zrt.-nek, ugyanakkor az eddig elvégzett, a vezetékek mosatásával járó beavatkozások még nem vezettek eredményre.

 

Amíg a helyzet nem rendeződik, Szigetváron tartálykocsiból kaphatnak vizet a lakók naponta 08 és 20 óra között.