Milliókba kerül a szemetelési kultúránk – visszatér a kommunális adó?

Helyi - szerző: HH

A szelektív hulladékgyűjtő konténerek köré ledobált háztartási szemét elszállítása komoly és előre nem várt anyagi terhet ró az önkormányzat számára. Ha ezen nem változtat a lakosság, a költségek miatt visszatérhet a kommunális adó.

 

Az illegálisan elhelyezett szemét elszállítása után egy nappal – ha nem változik a helyzet, adóban fizetjük a költségeket

 

A műanyag és üveg hulladékgyűjtő konténereket olykor meg sem lehet közelíteni a háztartási kukák helyett oda hordott zsákoktól. Baksai Tamás súlyos problémának nevezte a szigetek környezetében szétdobált háztartási szemetet. Hozzátette: az önkormányzat számára ezek elszállítása és kezelése havi 5-600 ezer forintba kerülnek, évente mintegy 6-7 milliós nem tervezett kiadást jelentve.

 

Harkány polgármestere leszögezte: ha nem lehet rávenni a város polgárait a fegyelmezett hulladékgyűjtésre, akkor az elszállítás finanszírozására valamilyen formában vissza kell vezetni a kommunális adót.

 

Mivel a szelektív hulladékgyűjtő szigetek nem a kommunális hulladék lerakására kijelölt helyek, kialakításukból adódóan nem is alkalmasak a zsákok fogadására és környezettudatos tárolására, az oda szemetelők a rendőrség vagy a közterület-felügyelet által bírsággal is sújthatóak.