Milliós bírságot is kaphat a blokkot nem adó masszőr

Életmód - szerző: HH

Akár egymilliós bírságot is kaphat az az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett tevékenységi körbe tartozó vállalkozó, aki januártól elmulasztja a bizonylat kiállítását. Ez alól kivétel, ha nyugta helyett számlát állít ki, és számláiról havonta adatot szolgáltat.

 

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, hogy a vállalkozói szférában dolgozó masszőrök még nem tudják, be kell-e szerezniük az online kasszákat, vagy az kiváltható egy számlázóprogrammal. A Masszőrök Egyesületének elnöke a lapnak elmondta: az adóhivatalban azt a tájékoztatást kapták, hogy minden masszőrnek kötelező beszereznie és januártól használnia kell a készüléket, a hivatal honlapja szerint azonban ez kiváltható egy megfelelő számlázóprogrammal is. Egyértelmű tájékoztatást arról sem kaptak, hogy milyen büntetésre számíthat az, aki nem tartja be a szabályokat, de jó néhányan inkább beszerezték a készüléket – mondta.

 

Az adóhatóság azt közölte: az online pénztárgép használatára tíz újonnan kötelezett tevékenységi kör vállalkozói – közöttük a masszőrök – január 1-jétől kizárólag online pénztárgéppel állíthatnak ki nyugtát. Ha nyugta helyett számlát állítanak ki, mentesülnek a gépi kiállítású nyugta kibocsátása alól, de kötelesek valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatni a NAV-nak.

 

Közölték, ha a masszőr nem állít ki bizonylatot, 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságot kockáztat. A bizonylatadás elmulasztása a kisadózó vállalkozó számára azt is jelenti, hogy kata alanyisága megszűnik, elveszíti a kedvezőbb adózási lehetőséget – jelezték.