Mindent a hónap első napjáról

Gyorshír - szerző: KT

Mindent a mai napról, nem csak harkányiaknak. Hol van traffipax? Mi történt ezen a napon? Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Fülöpöket és Jakabokat. A görög Fülöp jelentése lókedvelő, a héber Jakab sarkot fogó, elgáncsoló, csaló, aki a másik helyére lép.

 

Május 1-jén történt: 1896–ban megnyitották a budapesti Vígszínházat. 1957–ben megkezdi működését a Magyar Televízió. 2011–ben boldoggá avatták II. János Pál pápát. 1620–ban e napon született Zrínyi Miklós költő és hadvezér, 1800–ban Landerer Lajos nyomdász, 1901–ben Szerb Antal író és irodalomtörténész. 1994–ben meghalt Ayrton Senna da Silva brazil autóversenyző.

 

Ma van a munka ünnepe. A népi hagyományok szerint, ha ma esik, jó termés várható.

 

Várható időjárás térségünkben: eleinte napos, zivatarokkal, 22 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 1976-ban mérték Szokolyán mérték, ahol -3,8 C° volt. A legmelegebbet, 32,9 C°-ot Budapesten regisztrálták 2012-ben.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Alma gyógyszertár (Siklós, Harkányi út 55. (Tesco) tel.: 72/579-114).

 

És azt tudta, hogy május hónap a nevét Maiáról, a föld termékenységének római istennőjéről kapta.