Mindent a mai napról

Gyorshír - szerző: KT

Mi történt ezen a napon? Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Botondokat és Mózeseket. A magyar eredetű Botond jelentése buzogányos harcos, a héber-egyiptomi Mózes jelentése a vízből kihúzott, fiú. Köszöntsd megosztással, ha egy ismerősöd ma ünnepel!

 

Május 16-án e napon történt: 1881–ben Esztergomban megalakul a Magyar Vöröskereszt. 1929-ben első ízben osztják ki az Oscar-díjat. 1960-ban létrehozzák az első működő lézersugarat. 1975–ben az első nő is megmássza a Mount Everestet. 1911–ben e napon született Rodolfo (Gács Rezső), a bűvész.

 

Várható időjárás térségünkben: borult, esős, 14 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 1995-ben mérték Pakson, ahol -1,1 C° volt. A legmelegebbet, 35,0 C°-ot Izsákon regisztrálták 1983-ban.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Kígyó gyógyszertár (Siklós, Dózsa György út 7. tel.: 72/579-343).

 

És azt tudtad, hogy hivatalosan 1939 óta hívják a díjat Oscarnak? Állítólag az Akadémia könyvtárosától kapta a nevét, aki azt mondta: „Ez a szobrocska úgy néz ki, mont Oscar bácsikám”