Mindent a mai napról

Gyorshír - szerző: KT

Mi történt ezen a napon? Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Ritákat és Júliákat. A görög-latin Rita jelentése tenger csillaga, a latin-bolgár-török-magyar Júlia jelentése a Julius nemzetséghez tartozó, ragyogó.

 

Május 22-én e napon történt: 1867–ben Kossuth Lajos híres nyílt Cassandra-levelében Párizsból tiltakozik a kiegyezés ellen. 1879–ben kötelezővé teszik a magyar nyelv tanítását. 1922-ben először énekelték el a székely himnuszt. 1813–ban e napon született Richard Wagner német zeneszerző. 1885–ben meghalt Victor Hugo francia költő.

 

Ma van a biológiai sokféleség nemzetközi napja.

 

Várható időjárás térségünkben: napos, 28 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 1952-ben mérték Nagykanizsán, ahol -1,2 C° volt. A legmelegebbet, 34,7 C°-ot Poroszlón regisztrálták 2007-ben.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Hollós gyógyszertár (Siklós, Baross Gábor u. 7. tel.: 72/351-606).

 

És azt tudtad, hogy 1993-ban e napon 40 percre lezárták a Los Angeles-i repülőtér kifutópályáját? A légi dugót az okozza, hogy Christophe, egy neves Beverly Hills-i fodrász 200 dollárért lenyírja Bill Clinton amerikai elnök haját az Air Force One-on. Az eset „Hairgate” néven híresült el.