Mindent a mai napról

Gyorshír - szerző: KT

Mi történt ezen a napon? Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Esztereket és Elizákat. A héber-perzsa Eszter jelentése mirtusz, csillag, bájos fiatal lány, úrnő. A héber Eliza jelentése Isten az én esküvésem.

 

Május 24-én e napon történt: 1844-ben Morse feladja az első táviratot. 1909–ben megalakulnak az első európai nemzeti parkok Svédországban. 1924-ben létrejön a Magyar Nemzeti Bank. 1686–ban e napon született Daniel Gabriel Fahrenheit német fizikus, mérnök, 1941–ben Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) amerikai énekes. 1543–ban meghalt Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász.

 

Ma van a Cirill ábécé emléknapja és az európai nemzeti parkok napja.

 

Várható időjárás térségünkben: felhős, zápor előfordulhat, 24 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 2004-ben mérték Zabaron, ahol -1,4 C° volt. A legmelegebbet, 34,2 C°-ot Körösszakálon regisztrálták 2007-ben.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Hollós gyógyszertár (Siklós, Baross Gábor u. 7. tel.: 72/351-606).

 

És azt tudtad, hogy a Pentagon híres ötszögletű épületében kétszer annyi mellékhelyiség van, mint amennyit a dolgozói létszám indokolna? Ennek oka az, hogy a 40-es években, amikor épült, még érvényben volt egy viriginai törvény, amely szerint külön WC-t kellett építeni a fekete és a fehér alkalmazottaknak.