Most múlt 3 éves, de már 8 milliárddal tartozik

Gazdaság - szerző: HH

Az NGM saját bevallása szerint a közoktatás tálentuma fennállásának 3 éve alatt 8 milliárd adósságot halmozott fel saját emberei ki nem fizetése mellett közműcégek, önkormányzatok és beszállítók irányába.

 

 

Ikotity István, az LMP politikusa fordult kérdéssel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) irányába, hogy mégis, mennyivel tartoznak. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) válasza szerint 2015 augusztusában a tartozás teljes állománya 7,981 milliárd forint, amivel kapcsolatban fontosnak tartják megemlíteni, hogy az augusztus végi lejárt tartozásállomány a KLIK 2015 . évi működési költségvetése eredeti előirányzatának mindössze 1,5 %-a.

 

Az adósságot részletezik is: 1,7 milliárddal tartoztak ki nem fizetett juttatások – mint például a jutalmak miatt, míg a dologi kiadásokkal 6,3 milliárdos kontót csináltak. Hozzáteszik: a jutalmak kifizetésének nagy része azóta megtörtént.

 

Az önkormányzatok és cégeik felé például 800 milliós tartozásuk van, egyebek mellett a beszállítóknak 3,4 milliárddal lógnak.