Moszkva szerint a légicsapással Izrael megsértette az ENSZ-alapokmányt

Nagyvilág - szerző: GR

Moszkvát nagyon aggasztják azok a hírek, amelyek szerint az izraeli légierő légicsapást mért egy szíriai kutatóközpontra; az orosz külügyminisztérium szerint ha igaz a hír, az az ENSZ-alapokmány durva megsértését jelentené a zsidó állam részéről.

„Ha ez az információ igaznak bizonyul, akkor egy szuverén állam területén lévő célpontok elleni nem provokált támadásokkal van dolgunk, ami az ENSZ-alapokmány durva megsértését jelenti, és elfogadhatatlan, bármivel is próbálják indokolni” – idézte az Interfax hírügynökség csütörtök reggel az orosz külügyminisztérium közleményét. Moszkva ellenőrzi az izraeli légicsapásról szóló hírek helytállóságát.

Izrael a múlt vasárnap figyelmeztette Szíriát, hogy ne játssza át vegyi fegyvereit Tel-Aviv ellenségeinek, főként a libanoni Hezbollahnak. Izraelben régóta aggódnak amiatt, hogy az egyre jobban sarokba szorított szíriai kormányzat elveszítheti az ellenőrzést tömegpusztító fegyverei fölött.

Az orosz külügyminisztérium az izraeli légierő szíriai támadása kapcsán az erőszak beszüntetésére szólított fel Szíriában, és megengedhetetlennek nevezett bármilyen külső beavatkozást a közel-keleti országban. A tárca honlapján megjelent közleményben a Kreml a 2012. június 30-án elfogadott genfi megállapodással összhangban össz-szíriai párbeszédre hívta fel a konfliktusban érintett feleket.

Oroszország Szíria egyik legszorosabb szövetségese, Damaszkuszt folyamatosan fegyverrel látja el, valamint fenntart a Földközi-tengeri Tartúszban egy haditengerészeti ellátó-kiszolgáló bázist. Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) tavaly három alkalommal vétózta meg Pekinggel együtt, hogy a világszervezet Szíriát elítélő és büntetőintézkedéseket foganatosító határozatot fogadjon el a Bassár el-Aszad vezette rezsimmel szemben.

Gennagyij Gatyilov külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökségnek azt mondta: nem hiszi, hogy az ENSZ BT-ben új, Szíriával kapcsolatos határozat kidolgozásába fognának. Nagy hibának nevezte azt, hogy egyes tagállamok ellenállása miatt a világszervezet nem hagyta jóvá az úgynevezett „szíriai akciócsoport” tavalyi megállapodását.

2012. június 30-án az ENSZ BT öt állandó tagja, valamint az Európai Unió és a Szíriával szomszédos országok külügyminiszterei békés politikai rendezésről szóló egyezményt fogadtak el Genfben. A megállapodás szíriai egységkormány megalakítását helyezi kilátásba, és nincs szó benne Bassár el-Aszad távozásáról.

(Forrás: MTI)