Nagy Csaba: Harkány megtervezheti a fejlesztéseit

Helyi - szerző: HH

Péntek délután ünnepélyes keretek között, az iskola diákjainak műsorával kísérve adták át a sportpályája fölé emelt sátrat, mely 450 diák számára könnyíti meg a mindennapos testnevelés órákat.

 

 

A 2012-től bevezetett heti öt testnevelés óra a harkányi Kitaibel Pál Általános Iskola 18 osztályában – bontásokkal együtt – hetente 115 alkalmat jelent – ismertette Kiss József Levente. Az iskola igazgatója a fedett sportpálya létjogosultságára mutatva megjegyezte, az iskola tornatermébe heti 35 órát tudnak tartani, míg a városi sportcsarnok még egyszer ennyit biztosít, így az órák egyharmada ellátatlan marad. Ezért is pályázták meg 2017-ben a pálya fedését, melyet 2018 novemberében kezdtek építeni.

 

 

A harkányi iskola – annak ellenére, hogy már nem az önkormányzat fenntartásában üzemel – a város legfontosabb pontja, hiszen itt nevelkednek a gyermekeink – mondta Baksai Tamás polgármester. Mint rámutatott, az elmúlt években az intézmény környezete kapta a legtöbb figyelmet, így az olyan nagy beruházások mellett, mint a fürdőfejlesztés vagy a Zsigmondy sétány megújítása a testületnek mindig volt gondja arra, hogy az iskola megfelelő feltételekkel fogadhassa a gyermekeket.

 

 

Sok olyan fejlesztést tudott a kormány és az uniós támogatási rendszer biztosítani a magyar közoktatásnak, mely jelentős előrelépést jelenthet – mondta Nagy Csaba. A térség országgyűlési képviselője a régiónk általános iskoláinak vonatkozásában 13 településen végzett felújítási, építési, bővítési és eszközbeszerzési folyamatot említett, mely összességében 3,8 milliárd forintot felhasználást jelent. Kiemelte, hét olyan település van, ahol bölcsőde, óvoda épülhetett és újulhatott meg összesen 1,3 milliárd forintból, valamint három településen lehet arra számítani, hogy tanuszoda épül a következő években.

 

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: a magyar kormány támogatásokból összességében közel 5,4 milliárd forintot biztosított a harkányi fürdő fejlesztésére, ahol nincs fedett uszoda. Kapott viszont a város lehetőséget arra, hogy a következő időszakra megtervezze a fejlesztéseit. Reméljük, hogy pár éven belül be tudunk számolni arról is, hogy nem csak a napi testnevelés vonatkozásában léptünk előre, hanem az úszásoktatás vonatkozásában is – fogalmazott.

 

 

A Mohácsi Tankerületi Központ kilenc intézmény felújításába kezdett bele összesen 750 millió forint értékben – ismertette Käszné Lebő Zsuzsanna az EFOP programmal kapcsolatban. A tankerületi igazgató kitért rá, 2020-ban a siklósi Kanizsai Dorottya és Batthyány Kázmér valamint a villányi általános iskolákban is fejlesztések fognak megvalósulni. A program célja, hogy ne csak a nagyvárosokban járjanak a gyerekek jól felszerelt iskolákba, hanem a vidéken élők is jussanak ezekhez a lehetőségekhez.

 

A most átadott harkányi beruházással kapcsolatban a tankerületi igazgató ismertette, az 74 millió összköltséggel valósult meg, melyből 2,5 milliót elsősorban informatikai eszközök vásárlására fordítottak. A fűthető sátor felépítése mellett tetőtéri nyílászárók és tűzgátló ajtók cseréje is megvalósult az iskola vezetésének javaslata szerint.

 

Harkány különleges – mondta Käszné Lebő Zsuzsanna, indokul hozva azt az összefogást, melyet a tankerület 39 iskolája közül itt tapasztalt. Az önkormányzat és az intézmény vezetése egy irányba megy, egyet akar, összefog – fogalmazott mint követendő példára mutatva. Az igazgató kiemelte a Városgazdálkodási Zrt szerepvállalását is.

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.