NAV: bármikor jöhetnek, az online adatokat is használják

Gazdaság - szerző: HH

A nap bármely szakában számíthatnak a vállalkozók a NAV megjelenésére, hiszen a végrehajtók a helyszíni eljárások ütemezésénél figyelembe veszik az érintett adózók tevékenységi körét és az üzletek nyitvatartási idejét is – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatósága.

 

A NAV baranyai végrehajtói az online pénztárgépek adatait rendszeresen felhasználják a helyszíni eljárásokban. Az információk elemzését követően gyakran az operatív és a jövedéki ellenőrzéssel egyidejűleg foglalják le a kasszában lévő készpénzt.

 

Az online adatok elemzése lehetővé teszi, hogy a hivatal munkatársai abban az időszakban keressék fel az adóst, amikor a kasszában levő összeg fedezetet nyújthat a tartozásra. Ha a lefoglalt összeg mégsem elegendő, akkor a végrehajtók akár a teljes árukészletet illetve az üzletben található egyéb ingóságokat is lefoglalhatják.

 

Az online pénztárgépektől érkező információk segítségével négyszeresére nőtt a készpénz foglalások száma Baranyában.

 

Az ilyen formában beszedett összegek nem csak a hátralékot csökkentik, hanem pozitív hatással vannak a fizetési hajlandóságra is, hiszen sok esetben előfordult, hogy a több éve hátralékos adózók a rendszeres készpénzfoglalás hatására a fennmaradó hátralékot önként befizették – közölték.