Néhány hét van hátra, most kérjen védőoltás

Életmód - szerző: HH

Európa legtöbb országában járványszerű influenzás megbetegedésről beszélhetünk. Magyarországon a járvány kitörése csak néhány hét múlva várható, ezért a megfelelő védettséget nyújtó védőoltást most célszerű beadatni.

 

 

Főleg Európa nyugati és északi részén fokozódott az influenza aktivitása az elmúlt héten – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) közös influenza jelentésében. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáiból is egyre nagyobb arányban igazolták a laboratóriumi vizsgálatok az influenza vírus jelenlétét a kontinensen.

 

Az ÁNTSZ figyelmeztet: aki a szövődmény veszélyével is fenyegető influenza elleni védőoltást szeretne, még most igényelje azt, ugyanis a védettség kialakulásához szükség van arra az 1-2 hétre, ami idő alatt hazánkban is a megbetegedések járványszerű elterjedésére kell számítani.

 

Az ECDC-hez beérkezett, a 2015. január 5-11. közötti időszakra vonatkozó adatok szerint Finnország, Svédország, Anglia, Hollandia, Portugália és Olaszország is földrajzilag kiterjedt influenza járványról számolt be.

 

Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint 2015 második hetében 11.700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami még nem tekinthető járványnak.

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.