Nejlon, metró és útlevél

Gyorshír - szerző: Kacsúr Tamás

Avagy mi mindent köszönhetünk a mai napnak? Mi történt a születésnapján? Kivel született egy napon? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Szabinákat. A latin eredetű név jelentése a szabinok népéhez tartozó.

 

Október 27-én e napon történt: 1904-ben útjára indul az első New York-i metró. 1938–ban a DuPont bemutat egy új szintetikus anyagot, a nejlont. 1987–ben új útlevélrendeletet adnak ki: minden magyar állampolgár utazhat külföldre. 1728–ban e napon született James Cook angol tengerészkapitány és felfedező, 1759-ben Kazinczy Ferenc.

 

Várható időjárás térségünkben: többnyire napos, 10 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 1979-ben mérték Alcsútdobozon, ahol -10,6 C° volt. A legmelegebbet, 25,8 C°-ot Körösszakálban regisztrálták 2006-ban.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Kígyó gyógyszertár (Siklós, Dózsa György út 7. tel.: 72/579-343).

 

És azt tudta, hogy Pablo Picasso halva született, a bába ott is hagyta az asztalon? Picasso nagybátyja hozta vissza a kicsit az életbe, egy slukk szivarfüst segítségével.