Nem lehet szebben mondani, ez szopatás

Gazdaság - szerző: HH

Azt hitte, a vasárnapi boltbezáráson az online kereskedelem nyerte a legtöbbet? Ennek is elejét vették, a Nemzetgazdasági Minisztérium pontosított: házhoz szállítani sem szabad. Ezzel újabb kiskaput csuktak be a Tesco előtt is. 

 

 

Az ügyfél online felületen megrendelheti a számára szükséges terméket, ugyanakkor annak kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg – közölte az NGM az Index cikkére reagálva. Indoklásuk szerint a törvény a kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozik, függetlenül annak állandó vagy ideiglenes jellegétől és helyszínétől. A kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig termék forgalmazásával közvetlenül összefüggő szolgáltatásként a szállítást is érteni kell.

 

A törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet. Azonban ebbe a fogalomba nem lehet beleérteni a rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmi tevékenység megvalósuláshoz szükséges szállítást, amely ahhoz szükséges, hogy az üzlet a nyitva tartási időben működni tudjon – fogalmaz a szaktárca.