Nem lesz így jó – túl durva dolgokat húzunk le

Helyi - szerző: HH

Pelenka, kövek, deszkák vagy felmosórongyok is okoztak már olyan rendszerszintű dugulást, ami megkeserítette nem egy harkányi háztartás mindennapjait – hívja fel a figyelmet a Baranya-Víz. A szolgáltató most egy kézikönyvet is bemutat a helyes csatornahasználat érdekében.

 

Harkány önkormányzata és a víziközmű szolgáltató Baranya-Víz Zrt. együttműködésüket kéri egy olyan probléma megoldásában, mely nagymértékben veszélyezteti Harkány város biztonságos szennyvízelvezetését és ezen keresztül valamennyi fogyasztó szolgáltatásának biztonságát.

 

Az elmúlt hónapokban jelentősen megnövekedett Harkány területén működő szennyvízelvezető csatornarendszer dugulásainak száma. A hibaelhárítások során a szolgáltató megállapította, hogy a szennyvízelvezető rendszerbe rendkívüli mértékben kerülnek olyan dolgok, mint például a felmosórongy, géz, fásli, nedves törlő, vagy egyéb szálas eredetű textíliák, olaj, zsír, kő, deszka – de hosszú még a leg lehetetlenebb tárgyak sora.

 

A szolgáltató dolgozóinak szinte napi gyakorisággal kell a városi közüzemi szennyvízátemelőkből ezen anyagokat eltávolítani. A csatornahálózatba nem való tárgyak gyakran az átemelő szivattyúkat, szelepeket elzárókat is tönkreteszik. A dugulás legrosszabb esetben lakásokat, pincéket is eláraszthat.

 

Kevesen gondolnak rá, de nagy esőzések alkalmával hasonló problémákat okozhat a szennyvízhálózatra kötött csapadékvíz-elvezetés is.

 

Sajnálatos, hogy a vonatkozó jogszabályi háttér, illetve a Baranya-Víz Zrt. üzletszabályzatában foglaltak ellenére a felhasználók nem tartják fontosnak, hogy a fogyasztó köteles a szennyvízcsatornába nem engedélyezett anyagok bejuttatásától tartózkodni – idéz figyelmeztetése alkalmával a szolgáltató abból a chartából, amit mintegy csatornahaználati illemtanként ajánl a lakosok figyelmébe.

 

A Baranya-Víz figyelmeztet: a helytelen használatra visszavezethető károk helyreállításának költsége – a saját hálózaton felmerülő költségek mellett – a felhasználót terhelik, ezért a közeljövőben a szolgáltató munkatársai a szabálykövető felhasználók érdekében – fokozott ellenőrzéseket végeznek a városban, és akiknél nem megfelelő használatot tapasztalnak szabálysértési és kártérítési eljárást fognak indítani.

 

Végezetül megjegyzik: az, aki vendéglátással is foglalkozik, tájékoztassák vendégeiket, alkalmazottjaikat, rendszeresen ellenőrizzék és takarítsák olaj- és zsírfogó berendezéseiket, kerüljék talaj- és csapadékvíz bejutását a szennyvíz rendszerbe.