Megválthatják az engedélyezési eljárásban érintettek a parkolóhelyeket

Helyi - szerző: HH

Harkány önkormányzatának legfrissebb döntése értelmében megválthatják azok a szállás- és vendéglátóhelyek a számukra kötelezően előírt parkolóhelyeket, melyek működési vagy fennmaradási engedéllyel kapcsolatos eljárást folytatnak.

 

Az újonnan létesült szállás- vagy vendéglátóhelyek számára területük arányában kötelező meghatározott mennyiségű parkolóhelyet biztosítani. Mivel előfordulhat, hogy erre saját területen fizikailag nincs lehetőség, biztosítja az önkormányzat azt a lehetőséget, hogy a közelben kialakított és üzemeltetett közterületi parkolóhelyeket mutassák be az engedélyezési eljárás elengedhetetlen feltételeként.

 

A már meglévő engedélyek birtokában további kötelezettség nincs, amennyiben a szolgáltató nem bővíti alapterületét.

 

A parkolóhelyek megváltására a fennmaradási engedélyezés esetében is lehetőség van: ez az utólagos eljárás abban az esetben zajlik, ha az adott étterem vagy szálloda engedély nélkül bővítette területét – például beépített teraszhelységgel -, és szeretné megtartani azt.

 

A főutcán jelenleg két étterem üzemeltet engedély nélkül épített teraszhelyiséget, melyek közül az egyikkel szemben már folyamatban van az építési hatóság fennmaradási engedélyre vonatkozó eljárása.

 

A parkolóhelyeket egyesével öt darabig 500.000 forintért, e felett sávosan lehet saját célra rendelkezésre állóként igazolni – külön parkoló kialakítása helyett. Kisajátítani vagy sajátként kezelni azonban továbbra sem lehet a közterületi parkolókat, azokat az általános szabályok betartásával továbbra is bárki használhatja.