Nem várható a migráció csökkenése

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Nem látunk olyan okot, amely a közeljövőben a migrációs mozgás csökkenését eredményezné – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, hozzátéve, valamilyen megoldás keresése zajlik az unió szintjén.

 

 

Bakondi György megjegyezte: az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) igazgatótanácsának október közepén tartott varsói ülésén született, Magyarország által meg nem szavazott döntés alapján az 1500 fős uniós határ- és parti őrségben alig ötszázan teljesítenek tényleges határőrizeti szolgálatot. Ez arra mutat, hogy a prioritás nem a védelem, hanem az érkezettek regisztrációja, meghallgatása és esetleges döntés esetén a visszairányításában való részvétel, ahogy a tervezett számú hajóval is csak kimenteni tudja a tengeren érkezőket – tette hozzá.

 

Mint mondta, a magyar kormány álláspontja változatlanul az, hogy az Európai Unió külső határait védeni kell, érvényesítve a közösség jogszabályait, és meg kell szüntetni azt az állapotot, amely következtében milliószám lépték át ellenőrzés nélkül tisztázatlan identitású személyek, és jutottak be az Európai Unió területére.

 

Más területek, mások a problémák is

 

Bakondi György kiemelte: fontos elvi különbségek is látszanak az unió központja, Görögország és Olaszország, valamint a többi tagállam között, hiszen Athén és Róma is abban érdekelt, hogy a területükre érkező illegális határátlépők újraelosztása mihamarabb megkezdődjön, míg Brüsszelben a hangsúly továbbra is a kvótákon van.  Így – mondta – egyszerre zajlik az unióban vita a célokról, az alkalmazandó eszközökről, valamint az elvekről, például arról, szolidaritás-e az, amit Magyarország a schengeni külső határain tesz, eddig több mint 150 milliárd forintos költséggel.