Német nemzetiségi kórustalálkozót tartottak hétvégén

Helyi - szerző: HH

A katolikus templom adott otthont annak a kórustalálkozónak, melyet hagyományteremtő szándékkal rendezett meg szombaton a Harkányi Német Nemzetiségi Önkormányzat.

 

Német kórustalálkozó Harkányban

 

A fellépők sorában a Harkányi Német Nemzetiségi Önkormányzat Singvögel Kórusa, a Fekedi Vegyeskar, a Villányi Asszonykórus, valamint a szederkényi Intermelody Énekegyüttes szerepelt.

 

Német kórustalálkozó Harkányban

 

A harkányi német dalkör öt éve érlelődik főleg népdalokból összeállított csokrokkal, de repertoárjukban népies műdalok is felcsendülnek. Műsorukat gyakran színesítik hangszeres játékkal, kísérettel. A kórus idén a regionális németség hagyományos öltözékét viselve először öltött egyenruhát, mely elemeit a baranyai népviseletek közül választották.

 

A mostani Fekedi vegyeskar elődje 30 évvel korábbra vezethető vissza. Eleinte csak asszonyokból ált, kíséret, harmonika nélkül énekeltek, ám 20 éves csatlakozott hozzájuk Varga Kornél, aki azóta is a harmonikásuk. 2009-től vegyeskarként állnak színpadra, mintegy 240 énekből válogatva műsoraikat. Az énekkarnak 2019-ben jelent meg a negyedik CD-je. Idén az idősebb tagok már nem vállalták a szereplést, igy új tagokat toboroznak.

 

A Villányi Asszonykórus 1973-ban alakult. Céljuk az öreg, szép, ősi népdalok megőrzése, megismertetése és továbbadása a fiatalabb generációknak. Tagjaik sora 2008 óta fiatalabb tagokkal bővül.

 

A szederkényi Intermelody Énekegyüttes 1991-ben alakult. Fő céljának a német, sváb népdalok gyűjtését, átörökítését és megőrzését tartja. Fellépéseik mellett gyakran teljesítenek német nyelvű egyházi szolgálatot is az egyházmegye templomaiban, jeles eseményein. A többszörös Arany Rozmaring Díjas énekkar a Landesrat által szervezett országos megmérettetésen kétszer nyerte el az országos Fesztiváldíjat.