Nincs terület, amit nem érint az önkormányzat energiahatékonysági terve

Helyi - szerző: HH

Energiatudatos gazdálkodást és működést vezet be a harkányi önkormányzat. Az új szabályok számos már megtett, előrelátó intézkedésre épülve érintik a hivatal mellett a sport- és kulturális egyesületek mindennapjait, az ovit, a művelődési ház, a könyvtár és a piac jövőbeni működését, valamint hatással lesznek a közvilágítás szervezésére is.

 

A Kormány a háborús veszélyhelyzet okozta drasztikus energia-áremelkedés hatásai enyhítése érdekében arról határozott, hogy a megnövekedett működési költségek kapcsán az önkormányzatokkal egyedi egyeztetéseket folytat le, ennek keretében úgynevezett menedzsmenttervet kell készíteni. A harkányi önkormányzat – eleget téve a kötelezettségnek – elkészítette az energiamegtakarítást és a bevételnövelést célzó intézkedési tervét, melyet a képviselő-testületlegutóbbi ülésén el is fogadott.

 

Az elmúlt két pandémiás évben a turizmus visszaesése miatt a harkányi önkormányzat bevételei már eleve nagy mértékben csökkentek – például az idegenforgalmi adó felfüggesztése, idegenforgalmi adó után járó állami támogatás eltörlése, iparűzési adó csökkenése, vendéglátóipari előkertek közterülethasználati díjainak központi eltörlése vagy a központi díjbefagyasztások miatt. Emiatt 2020-ban és 2021-ben az önkormányzat már mozgósította tartalékait, illetve kénytelen volt értékesíteni önkormányzati tulajdonú ingatlanjai jelentős részét.

 

Szeptembertől megtörtént a térítési díjak emelése az óvodásokat és iskolások érintő intézményi gyermekétkeztetésnél, a külsős vendégétkeztetésnél és a szociális étkeztetésben résztvevőknél. Emellett megemelték a város egyik jelentős bevételi forrásának minősülő parkolási díjakat, valamint az önkormányzati bérlakások lakbéreit.

 

A takarékosság jegyében az összes önkormányzati intézményben, illetve a piaccsarnokban energiatakarékos LED-csövekre cserélték a mintegy 800 darab lámpatestet. Az óvodánál, egészségháznál, polgármesteri hivatalnál új, energiahatékony kondenzációs gázkazánokat szereztek be, a sportcsarnoknál pedig az idei fűtési szezonban a gázt részben faapríték-fűtéssel váltják ki.

 

A hivatalban felszerelt klímaberendezéseket a dolgozók sem hűtésre, sem fűtésre nem használhatják. A művelődési házban folyamatban van a hőszivattyús klímafűtésre történő átállás, bízva abban, hogy a tetőn található napelemek többlettermelése, a takarékossági intézkedések mellett biztosítja a klímaberendezések fűtési időszakban történő üzemelését.

 

A pályázatokhoz nem kapcsolódó, önerős beruházásokat már 2022. év második félévben teljes egészében leállították, 2022. júliusa óta pedig polgármesteri utasításra az önkormányzati kiadások minden egyes tétele folyamatos személyes, alpolgármesteri monitorozás és engedélyeztetés után teljesíthető.

 

A képviselő-testület döntött a helyi közvilágítás rendszerének átalakításáról, ennek keretében a közvilágítási idő csökkentéséről, melyről korábban az Új Harkányi Hírek is beszámolt. Emellett az önkormányzat összes tartalékát felhasználva döntést hozott három komolyabb napelemrendszer tervezéséről és telepítéséről, amelyekkel a helyi óvoda, bölcsőde és a polgármesteri hivatal, valamint részben a piaccsarnok villamos energia-igényét biztosítanák. Ez az intézkedés legkorábban 2023. év második negyedévében hozhat érdemi megtakarítást.

 

Az önkormányzat tervezi továbbá, hogy a fűtési szezonban hosszabb hivatali igazgatási szünetet rendel el 2022. december 22-től 2023 január 8-ig, azt követően pedig 2023. január-március között a hivatali munkavégzés heti 5 munkanapjából 4 nap jelenléti, 1 nap – péntekenként – home office típusú munkavégzés formában történik.

 

A piac sátras területén 2023. januárjától megszüntetik az általános villamos energia-használat lehetőségét, helyette igény szerinti, egyedi villamosenergia-vételezési pontokat alakítanak ki, ahol a fogyasztást egyedileg biztosítják, a felhasznált energia költségét pedig tovább számlázzák.

 

Vizsgálják az utolsó, még önkormányzati tulajdonban lévő, számottevő értékkel rendelkező ipari parki területek értékesítésének lehetőségét.

 

A Harkányi Sportegyesület labdarúgó szakosztálya vállalta, hogy az öltöző épületet december 1-től 2023. március 2-ig lezárja, ott csak temperáló fűtés lesz biztosítva. Ezen időszak alatt a labdarúgók a sportcsarnok öltözőit fogják használni. A szakosztály az edző és a műfüves pályát a december elsejétől 2023. január 15-ig tartó időszakban nem használja. Ezt követően azonban korlátozott használatuk elkerülhetetlen, mert indul a nagypályás bajnokság. Az egyesület az edzőpálya és a műfüves pálya használatával felmerülő villamos-energia költséget is átvállalja.

 

Az önkormányzat és a sportegyesületek szakosztályai megegyeztek abban, hogy 2022. december 18-tól 2023. január 15-ig nem használják a sportcsarnokot, ekkor az ott dolgozók szabadságon lesznek, így szinte üzemi költség nélkül marad az objektum, ami a leghidegebb időszakban szintén jelentős rezsicsökkenést fog eredményezni. A sportegyesület szakosztályai a sportcsarnok kollégáival közösen keresik a lehetőséget arra, hogy több edzés egy időben, a pálya megosztásával legyen megtartva.

 

A könyvtárat – a 2022. október 7-én megalkotott útmutatása alapján a könyvtári állomány állagmegóvása végett a – temperáló, 15 Celsius-fokos fűtéssel látják el. 2023. január első nyitvatartási napjától a fűtési szezon végéig a helyszíni olvasást és az internethasználatot felfüggesztik, azokat a foglalkozásokat viszont időben összesűrítve megtartják, amelyek a kulturális alapszolgáltatások ellátása érdekében kihagyhatatlanok, vagy nem elhalaszthatóak; a próbákat, találkozókat két napban próbálják megszervezni, így a hőszivattyús klímakészülékeket elég hetente 10-15 órában működtetni.

 

A művelődési ház kollégái a legoptimálisabb, költséghatékony fogyasztást követnek mind az energiafelhasználást, mind pedig a fűtést illetően. A napi munkavégzést egy irodában dolgozva oldják meg, az ülőmunka elviseléséhez igazított legalacsonyabb hőmérséklettel.

 

Az épület az iskolai szünethez igazodva 2022. december 22-től 2023. január 8-ig zárva tart, ez idő alatt kizárólag a vizsgaidőszak miatt tartanak heti pár órában könyvtári ügyeletet. Az épület 2023. január 8. és március 15. között hétfőn és kedden zárva tart.

 

A Terehegyi Faluházat 2022. november 10-től 2023. márciusáig, illetve az időjárás függvényében a fűtési időszak végéig zárva tartják. Az állagmegóvással kapcsolatos téliesítést már elvégezték. A faluház értékvédelme érdekében üzemeltett időkapcsolós világítótestek számát jelentősen csökkentették.

 

A Tourinform Iroda január első két hetében zárva tart. A turizmussal érintett főszezon kezdetéig, nyitvatartási időben egy kolléga dolgozik, így ez idő alatt 1 darab számítógép üzemel csak és az épületben csak az MTÜ által megkövetelt fényreklámokat üzemeltetik.

 

Mindemellett a 2023. évi költségvetési rendelet elkészítésekor javasolni fogják, az intézményhasználati díjak változtatását, melynek elfogadása esetén a sportcsarnok bérleti díjai várhatóan megemelkednek, illetve azoknál az ingatlanoknál, ahol megoldható – mint például a Terehegyi faluház -, a mérőórák leolvasása után bizonyíthatóan keletkezett rezsidíjat a bérlőre hárítják.